Dikkat Büyük Yanlış! Pişirmeden Önce Yıkamaması Gereken 5 Gıda
Yıkanmaması gereken 5 gıda mantar, yumurta, tavuk, makarna ve kırmızı ettir. Uzmanlar kesinlikle yıkanmaması gerektiğini söylüyor.
Bir çok birey besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Fakat bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına neden oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum söz konusu değildir. Pişirmeden hemen önce kesinlikle yıkamamanız gereken besinleri sizler için listeledik.
Yumurta
Pek çok kişi marketten aldığı yumurtaları eve gelip kartonundan çıkardığında yıkıyor ve o şekilde buzdolabına yerleştiriyor. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar bu alışkanlığın yanlış olduğunu söylüyor. Bakterilerden arındırmak için yumurtanın yıkanması besinin en dıştaki kabuğunun zarar görmesine ve incelmesine neden oluyor.
Mantar
Mantarlar sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar, suyu bütünüyle içerisine hapsederler. Ne kadar silinseler de asla kurumazlar. Suyla yıkanan mantarlar ayrıca asıl tadını kaybeder ve yemeklerin tadının da kötü olmasına sebebiyet verir. Bu sebeple mantar pişirecekseniz susuz temizleme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Yani, eğer sap kısımları kötüyse yavaşça koparmalı, mantarın dışında bulunan zarı bıçağın ucuyla hafifçe kaldırıp soymalı, ardından peçete ya da hafif nemli bezle kalan siyahlıkları temizlemelisiniz.
Kırmızı Et
Yapılan araştırmalara göre kırmızı eti pişirmeden önce yıkadığınızda tıpkı tavukta olduğu gibi parazitler yok olmak yerine daha da çoğalıyor. Bu yüzden kırmızı etin yıkanmaması daha doğru. Uzmanlara göre de kırmızı etin yıkanması yanlış, etteki parazitlerin yol olması için eti doğru ısıda pişirmek önem taşıyor.