09.10.2024-23:51 (Son Güncelleme:09.10.2024-23:51)

Dijitalleşmenin Getirdiği Zorluklar ve İnsan Hakları

Kamu Başdenetçisi Malkoç, dijitalleşmenin insan hakları üzerindeki etkilerini vurguladı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç'tan Dijitalleşme Açıklamaları

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 9. Avrasya Ombudsmanlar Birliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada dijitalleşmenin sağladığı avantajların yanı sıra, kişisel verilerin, ifade özgürlüğünün ve insan haklarının korunmasının önemine değindi.

Dijitalleşme ve İnsan Hakları İlişkisi

Malkoç, Moskova'da gerçekleştirilen toplantıda, "Dijitalleşme hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline geldi, ancak bu süreçte insan hakları açısından bazı sorunlar da gündeme geldi. Yeniliklerin sağlandığı bu dönemde, dijitalleşmenin insanlar üzerindeki etkilerini dikkate almak zorundayız," dedi.

Ombudsmanların Rolü

Kamu Başdenetçisi, ombudsmanların bu süreçte üstlenmesi gereken kritik sorumluluklara vurgu yaparak, "Dijitalleşmenin sunduğu imkanlardan yararlanacağız, ama bir yandan da kişisel hakları koruma mücadelesini vermeliyiz," ifadelerini kullandı.

Çocukların Güvenliği Üzerine Belirtiler

Malkoç, "Farklı ülkelerde bu alanda birçok düzenleme yapılmış olmasına rağmen, uygulamada büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Çocuklara yönelik yeni tehditler de giderek artmaktadır," sözleriyle bu konudaki endişesini dile getirdi.

Türkiye'de Dijitalleşme Uygulamaları

Türkiye'de aldıkları tedbirlerden örnek veren Malkoç, dijitalleşme ile ilgili devam eden projelere dikkat çekti. Ombudsmanlık olarak, başvuruların büyük bir kısmını elektronik ortamda aldıklarını belirtti.

Yapay Zeka ve Altyapı Gelişmeleri

Malkoç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile iş birliği yaparak yapay zekanın potansiyelinden faydalandıklarını, ayrıca kişisel verilerin korunması için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Uluslararası İş Birliği

Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiyana Moskalkova ise Malkoç'un Ukrayna'da esir alınan Rus askerlerini ziyaret etmesiyle ilgili olarak, "Bu cesurca atılan bir adım olarak değerlendiriyoruz," dedi. İki ülke arasında ombudsmanlar arasındaki etkileşimin önemine vurgu yaparak, deneyim paylaşımının önemine değindi.

Toplantı yarın da devam edecek.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Moskova'da yapılan 9. Avrasya Ombudsmanlar Birliği Toplantısı'na gözlemci olarak katıldı. Toplantıda Malkoç konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr