15.02.2020-17:52 (Son Güncelleme:15.02.2020-17:29)

Dijital Şantaj Tehlikeli Boyutlara Ulaşıyor

Teknolojinin gelişmesiyle artan dijitalleşme bu alanda da yeni güvenlik sorunlarını beraberinde getiriyor. Özellikle sanal dünyada geliştirilen fidye yazılımların bir şekilde kullanıcıların cihazlarına girmesi birçok riski beraberinde getiriyor.

Dijitalleşen dünyada yararlanılan birçok şey olduğu kadar, tıkladığımız her sayfa, indirdiğimiz dosyalar birer tehdit potansiyelini de beraberinde getiriyor. Bilgisayarınıza ya da akıllı cihazlarınıza yerleştirilen ya da bulaştırılan virüslerle bilgiler şifreleniyor.

Bunun ardından verilerinize erişiminiz engelleniyor. Şifrelenen veri ve dosyalarınıza erişebilmeniz için de siber suçlularca fidye talep ediliyor.

Dijital imkanlar sağladıkları faydalar kadar, kötü niyetli kişilerin elinde büyük bir tehdide dönüşüyor. Siber saldırı ile gizli bilgilere ulaşıyor, sanal ortamdaki veri ve dosyaları fidye için kullanıyorlar.

Fidye yazılımda en çok başvurulan yöntemlerden birisi şifreleme yöntemi olarak öne çıkıyor. Sanal ortamda şifrelenen verilere erişebilmek için şifreleme anahtarı gerekiyor. Virüsü bulaştıranlarsa bu anahtara karşılık kullanıcılardan fidye talep ediyor. Aksi takdirde kullanıcılar verilerine erişim sağlayamıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan siber Güvenlik Ar-Ge Direktörü Nezir Yücesoy, "Bununla ilgili bir not bırakırlar bilgisayarlarına derler ki bir hafta içinde bana 5 bin dolar bunu bitcoin cinsinden ya da başka bir şekilde tespit edilemeyecek bir yöntemle bu parayı sizden isterler." İfadelerini kullandı.

Öyle ki dünyada 2019 yılı içerisinde fidye yazılımın zararının 8 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Konu ile alakalı olarak güvenlik uzmanı Yücesoy, "Bu 8 milyar dolar direk saldırganların kazandığı paralar değil şan şöhret kaybı veya iş kesintisi. Sağlık sistemini vuran saldırılar oldu, hastanelerin bilgi sistemlerini kilitleyip oradan para isteme gibi durumlar oldu." ifadelerini kullandı.

Özetle fidye yazılımları yoluyla verileriniz çalınmış oluyor. Bu durumda şifrelenen veriler, kullanmayı düşünmediğiniz verileriniz olsa da bir başkasının eline geçtiği sizi zor duruma düşürebilir.

Bu durumda fidyeyi ödemek, verilerin geri alınabileceği, ya da kopyalanmayacağı anlamına gelmiyor. Fidye yazılım mağduru olmamak için en önemli tedbir ise farkındalık. Virüs koruma programları kullanmanın yanında, şüpheli e-posta ve linklerin araştırılmadan açılmaması alınacak önemli tedbirleri oluşturuyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr