09.10.2024-20:42 (Son Güncelleme:09.10.2024-20:42)

Dezenformasyon ve Etik Üzerine Son Ders

Bab-ı Ali Okulu'nda son ders, dezenformasyonun medya üzerindeki etkileri ve etik konularını ele aldı.

Bab-ı Ali Okulu'nda Dezenformasyon ve Etik Konuşuldu

Bu yıldan itibaren ikincisi düzenlenen "Bab-ı Ali Okulunda: 21. Yüzyılda Dezenformasyon Tehdidi ve İletişim Stratejileri" programının kapanış dersi, İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.

Üniversiteden Uzman Görüşü

Programın son dersine Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar katıldı. Avşar, "Dezenformasyon ve Etik: Kadın ve Çocuk Cinayetlerinin Türk Basınında Ele Alınışı" konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, dezenformasyonun medyaya, gazetecilere ve topluma olan olumsuz etkilerini vurguladı.

Doğru Haberciliğin Önemi

Prof. Dr. Avşar, gazetecilik mesleğini icra edenlerin, doğru ve hakikati yücelten haberler yapması gerektiğini, bunun için gayret göstermeleri gerektiğini belirtti. "Haberin yıkıcılığı ile karşı karşıyayız. Oysa biz güzelleştirici ve iyileştirici haberler istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Medya Ahlakı ve Sansür Üzerine Düşünceler

Medya okuryazarlığının önemine dikkat çeken Avşar, sansür konusunu da ele aldı. Yayıncının kendi özdenetimini sansür olarak değerlendiremeyeceğini belirtti. Avşar, "Yayın öncesi yapılan denetim, meslek içinden insanlar tarafından yapılırsa, sansür söz konusu değildir" dedi.

Çocuk ve Kadın Cinayetleri Üzerine Vurgu

Özellikle çocuklarla ilgili olaylarda daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğini ifade eden Avşar, haberlerin nesnel ve dürüst bir şekilde sunulmasının önemini vurguladı. "Masum bedenlere yüklenen ağır yüklerden kaçınılmalı" dedi.

Ekran Bağımlılığı ve Ebeveyn Sorumluluğu

Son olarak, ekran bağımlılığının artışına ve ebeveynlerin medya okuryazarlığı konusundaki sorumluluklarına da değinen Avşar, öğrencilerle etkileşimde bulunarak sorularını yanıtladı. İnternet erişim yasaklarının da gerekliliğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca bu yıl ikincisi düzenlenen "Bab-ı Ali Okulunda: 21. Yüzyılda Dezenformasyon Tehdidi ve İletişim Stratejileri" programının son dersi İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde yapıldı. İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Efe Murat Erbaş'ın (solda) moderatörlük yaptığı programın son dersinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar (sağda) konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr