Devletten Tarımsal Kalkınma Hamlesi Geldi! 16 İlde 50 Bin Kişiye İstihdam
Tarımsal kalkınma adımı atan hükümet, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri'yle elli bin kişiye istihdam olanağı sunacak. 16 şehirde çalışmalara başlayacak olan sanayi bölgeleri bünyesinde besi ile süt sığırcılığı, koyun, manda yetiştiriciliği, fide ve fidancılık benzeri çalışmalar yapacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yurdun her tarafında besicilik ile sera alanında Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) inşa edecek. 2021'de 50 bin kişiye istihdam olanağı sunması beklendiği OSB'lere, 51 milyon TL'de kredi sağlanacak.
50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Devletin tarım faaliyetlerinde üretime katma değer verecek yeni projesi olan TDİOSB çerçevesinde 2021'de tarımsal alanda elli bin kişiye iş olanağı sunacak. Bitkisel ile hayvansal üretim çalışmaları için 16 şehirde kurulma çalışmalarına başlanan TDİOSB'lar bünyesinde besi ile süt sığırcılığı, manda yetiştiriciliği, koyun ve keçi yetiştiriciliği, su mahsulleri yetiştiriciliği ve seracılık, çiçekçilik, meyvecilik, fide ve fidancılık, tohumculuk çalışmaları yapılacak.
BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?
Projeye bütün üretimciler müracaat edebilirken, başvurular valiliklerden yapılıyor. Proje sayesinde orta ve büyük büyüklükteki modern tarımsal işletmelerin sayısal bir şekilde artırılmasına katkı sunmak hedeflenirken markalaşma yoluyla yetiştirici kazançlarının da artırılması amaçlanıyor.
55 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Tarım ile hayvancılık alanında yürütülen uygun politikalarla geçen yılın son üç çeyreğinde % 5.3 büyüme elde eden tarım sektörü, 2020'de 21 milyar dolarlık dış satım rakamını elde ederek rekora imza attı. Ülkemiz son üç senede tarım sektöründe hemen hemen 55 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirirken, 17 milyar dolar da ihracat fazlası verdi.
23 MİLYAR DESTEK
Devletin destek politikaları çerçevesinde de 2020 yılında üreticilere 22 milyar TL nakit destek ödemesi yapılırken, sektörün canlılığını muhafaza etmek için 2021'de de 23 milyar TL destek yapılacak.
Proje çerçevesinde Amasya-Suluova, Ankara-Çubuk, Gaziantep-Oğuzeli, Hatay-Altınözü-Enek, Eskişehir-Beylikova, Kars, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman'da besicilik çalışmaları yapacak OSB'lerin kurulumları sona erecek.
Aynı zamanda Yalova-Çiftlikköy'de çiçekçilik, Ağrı- Diyadin ve Samsun- Bafra, Denizli- Sarayköy sera OSB'lerin kurulması faaliyetlerinde sona yaklaşılırken, aynı şekilde İzmir Dikili ile Zonguldak Çaycuma'da da sera alanları hazırlanarak bitkisel üretim yapılması için inşaat faaliyetlerine bu sene başlanacak.
TDİOSB bölgelerine bu sene 51 milyon TL kredi temin edilecek. Bugüne dek OSB'lerde hemen hemen 700 parselde üretime başlanırken buralarda dört bin kişiye istihdam sağlandı. OSB'lerin hepsinin 2020'de çalışmaya başlamasıyla beraber sene içinde ek 50 bin kişi daha tarım alanında istihdam edilecek.