25.06.2019-13:44 (Son Güncelleme:25.06.2019-13:38)

Devlet, Yavuz Sultan Köprüsü İşletmecisine 1,5 Milyar Lira Ödeme Yapacak

Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü için devletin işletmeci şirkete yapacağı garanti ödemesinin tutarı belli oldu. Buna göre devlet garanti ettiği araç geçişi olmadığı için 1,5 milyar lira ödeme yapacak.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbul-İzmir ile Kuzey Çevre otoyolları, özel sektör tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapıldı. Bu projelerde araç geçiş ücretleri döviz olarak belirlendi.

Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor.

YENİ HESAPLAMA YÖNTEMİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. Habertürk'ün haberine göre, işletme, 2018 senesinin Ağustos ayında dolar kurunda meydana gelen artışın sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına başvurdu ve döviz kurundaki oynaklığa işaret ederek, garanti çerçevesinde gerçekleştirilecek ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik istedi. Bu talep "uygun" görüldü.

Buna göre bu seneden itibaren Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete açılan kısımlarında, devletin işletmeci firmaya yapacağı garanti ödemelerinde iki farklı tarihteki dolar kuru dikkate alınacak. Ödemelerde, senenin ilk yarısı için Ocak, ikinci yarısı için Temmuz ayı dolar kuru esas alınacak.

Devletin, ödemeyi yapacağı tarih de değiştirildi. Buna göre 1 Ocak-31 Haziran için aynı senenin Temmuz ayında, 1 Temmuz-31 Aralık için izleyen senenin ocak ayında garanti ödemesi yapılacak.

İLK ÖDEME TEMMUZ'DA

2019'un ilk yarısı ile alakalı garanti ödemesi, Temmuz ayının son haftasında yapılacak. Bu hususta bazı hesaplamalar yapılıyor. Buna göre Temmuz ayının son haftasında işletmeci IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumuna, 1 ile 1,5 milyar TL arasında bir ödeme söz hususu olacak.

DAHA ÖNCE NASILDI?

Daha önce garanti ödemeleri ocak kuru esas alınarak, senelik hesaplanıyordu. Devlet, izleyen senenin Nisan ayında da işletmeci firma veya firmalara ödemeyi yapıyordu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr