Devlet sırrı nedir? Devlet sırrını ortaya çıkarmanın cezası nedir? Devlet sırrı nerede, nasıl saklanır?
Devlet sırrı taşıyan konuların taşınacağı Devlet Sırrı Kurulu’nun yasalaşması son günlerin konuşulan konuları arasında yer alıyor. Peki Devlet sırrı nedir? Devlet sırrını ortaya çıkarmanın cezası nedir? Devlet sırrı nerede, nasıl saklanır? İşte tüm soruların yanıtları...
Devletle yakından ilişkili olan konular için ifade edilen ‘’devlet sırrı’’ artık yasalaşmak üzere. Söz konusu kanun tasarısı kapsamında devlet sırrı kapsamına giren bilgi ve belgelerin belirlenmesi, korunması ve açıklanması konusundaki tüm yetkiler ‘’devlet sırrı kurulu’’nda olacak. Bu haberle birlikte devlet sırrı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen insanlar arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor. Peki Devlet sırrı nedir? Devlet sırrını ortaya çıkarmanın cezası nedir? Devlet sırrı nerede, nasıl saklanır?
Devlet Sırrı Nedir?
Devlet ile oldukça yakından ilişkili olan ve genellikle açıklanmayan bilgi ve belgelere devlet sırrı adı verilmektedir.
Devlet Sırrı Nerede, Nasıl Saklanır?
Hükümetin Meclis’e sunmaya hazırlandığı devlet sırrı kurulu yasa tasarısına göre İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Mill Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan oluşan kurul devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler konusunda tüm yetkilere sahip olacak. Söz konusu kurul bir bilgi veya belgenin devlet sırrı taşıyıp taşımadığına Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu’na sunduktan devlet sırrı olup olmadığına karar verebilecek. Cumhurbaşkanı ise söz konusu kuruldan bağımsız olarak bir belgenin devlet sırrı olup olmayacağına karar verebilecek.
Bir bilgi veya belgenin devlet sırrı olabilmesi için süreli bilgi ve belgelerde 75 yıl, süresiz bilgi ve belgelerde 50 yıllık bir süre kondu. Bu süreler aşıldığı takdirde söz konusu bilgi veya belge devlet sırrı olmayacak.