24.11.2021-14:05 (Son Güncelleme:01.12.2021-16:08)

Destan Dizisinde Geçen Çift Başlı Kurt ve Diğer Türk Unsurları

Yayınlanan iki bölümüyle ses getiren Destan dizisi şimdiden en çok konuşulan dizilerden biri. Dizide kullanılan İslamiyet öncesi Türk unsurları en çok arananlar arasında.

İlk iki bölümüyle gündeme oturan Destan dizisi, izleyicisine müthiş bir görsel şölen sunuyor. İslamiyet öncesi Türk toplumunun yaşayışından izler taşıyor. Dizide Şamanizm geleneğine ve Türk kültürüne ait unsurlar da oldukça yoğun kullanılmış. İki bölümünden sonra en çok merak edilenler arasında Destan dizisinin hangi tarih dönemi içerisinde geçtiği merak konusu haline geldi. Ayrıca kullanılan unsurların ve görülen davranışların da eski Türk toplum yapısı açısından anlamları izleyiciler tarafından araştırılıyor. Peki, İslamiyet öncesi eski Türk kültürüne ait unsular ve anlamları nelerdir? İşte detayları…

DESTAN 3. BÖLÜM FRAGMANI YAYINDA!

İlk bölümleriyle ses getiren Destan dizisinin merakla beklenen 3. bölüm fragmanı yayınlandı. Şimdiden bir hayran kitlesi oluşturan dizinin her yeni bölümü ve fragmanı çok konuşuluyor. Yine çok heyecanlı bir fragmanla izleyicileri merak ettiren Destan'ın 3. bölümü heyecanla bekleniyor.

DESTAN DİZİSİ HANGİ DÖNEME AİTTİR?

Tarihi anlamda müthiş bir görsel şölen sunan Destan dizisi harika bir çıkış yakaladı. Dizide görülen etkileyici karelerden sonra Destan dizisinin hangi dönemi anlattığı merak konusu oldu. Dizi İslamiyet öncesi Türk toplumunun 8. Yüzyıldaki yaşantısını anlatıyor. Orta Asya’nın çetin geçen Türk coğrafyasını anlatan dizi oldukça beğenildi. Ayrıca oyuncuların tarih uzmanlarından bir süre eğitim aldığı da dizinin arka planıyla ilgili paylaşılanlar arasında.


ÇİFT BAŞLI KURT NEDİR?

Kurt figürü özellikle İslamiyet öncesi Türk kültüründe karşımıza çıkan adeta tılsımlı bir semboldür. Avcılıkla geçinen eski Türk toplumu bu geçim kaynaklarını gerçekleştirirken en çok korktukları hayvan olarak kurdu benimsemiştir. Kurt gücü, yırtıcılığı ve hakimiyeti temsil etmekteydi. Kurt sembolü günlük hayat içinde gelişmiş geleneksel bir sembol haline gelmişti. Bu sebeple eski Türk toplumlarındaki kıyafet ve aksesuarlar üzerinde, özellikle otoritelerde oldukça çok görülen unsurlardan biri olmuştur.

Bu unsurun bu kadar kullanılmasının bir diğer sebebi eski Türk toplumlarının İslamiyet öncesindeki inanışı olan Gök Tengri dinidir. Hakimiyet ve güç göstergesi olarak anılan kurt kavramı doğal bir genişlemeyle gök ile ilişkilendirilmiştir. Gök tengri ismindeki “gök” kelimesi eski dilde göğün rengi anlamına gelirdi. Kurtlar için de gök tüylü, gök yeleli gibi sıfatlar kullanılmaktaydı. Kurtlar ve gök renklerinden dolayı bir bağ kurmuş, buna bağlı olarak da Gök Tengri inanışıyla ilişkilendirilmiş. Bazı araştırmalarda kurdun tanrıya haber taşıyan bir varlık olarak görüldüğü de söylenmiştir. Bu bilgiler çerçevesinde kurdun direkt tanrı inanışıyla bağlantısı vardır denilebilir.

Çift başlılık ise daha çok kartal sembolüyle gördüğümüz bir sıfattır. Tarihi belgelerde yeri olmasa da çift başlı kurt da gücü temsil edecek ve tek bir millette hakimiyeti temsil edecektir.

AKKIZ DESTANI NEDİR?

Ünlü oyuncu Ebru Şahin’in canlandırdığı Akkız karakteri ve karakterin hikayesi çok merak ediliyor. Dizide ele alınan hikaye Akkız ve Batuga karakteri üzerinden gerçekleşir. Batuga cesur ve kahraman bir kağan adayıdır ancak eli tutmuyordur ve bu durumu kağan olması için olumsuz karşılanmaktadır. Akkız ise yetim bırakılmış cesur bir Türk kızıdır. >Akkız destanı Akkız ve Batuga’nın imkansız görülen aşklarının hikayesidir. Bu destan aynı zamanda hem Akkız’ın hem Batuga’nın var olmalarının hikayeleridir.


GÖK TENGRİ NEDİR?

Gök tengri eski Türk toplumlarının inanışına verilen isimdi. Gök kelimesi eski Türkçe’de göğün rengi anlamına gelirdi. Beyaza yakın bir mavi rengine gök rengi deniliyordu ve doğrudan tanrı ile ilişkilendiriliyordu. Destan dizisinde de inanışlar ve geleneksel davranışlar özünde bu inanış ve şaman kültüründen gelmektedir. Şamanizm geleneği gök tengri (gök tanrı) inanışıyla bağlıdır ve şaman kültürünün birçok uhrevi davranışı gök tengri (gök tanrı) inanışına bir nevi ibadet sayılırdı.

Şaman kültüründeki birçok davranış savaş, doğum, düğün gibi törenler öncesi bir ayin gibi gerçekleştirilir ve gök tengriye hizmet ederdi. Destan dizisinde gösterilen bu kültüre dayanan gelenek ve görenekler de çok ilgi çekiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr