25.07.2020-10:39 (Son Güncelleme:27.01.2025-22:41)

Yaz mevsiminin taze sebzelerini kış, kışın lezzetli balıklarını yaz sofralarında görmek artık hayatımızda olağan.

1


Yaz mevsiminin taze sebzelerini kış, kışın lezzetli balıklarını yaz sofralarında görmek artık hayatımızda olağan. Bu konforu sağlayan derin dondurucular, evimizin vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri haline gelmiş durumdadır. Şehir yaşamının getirdiği hayatı pratik yaşama zorunluluğu, kolay yemek olanaklarını artırması nedeniyle derin dondurucuların kullanımını da artış gösterdi. Eskilerin konserve yaparak, tuzlayarak zahmetle uğraştığı mevsim boyu saklama olanakları, derin dondurucular sayesinde artık çok kolay.

2

BALIK


Kışın en unutulmaz lezzetlerinin başında balık gelir. Soğuk denizlerde yağlanarak sofralara gelen balıkları eskiler tuzlama, kurutma gibi yöntemler ile saklardı. İyice temizlediğiniz balıkları dondurucuda saklamak için biraz tuzlayın. Balıkları da diğer et ürünlerinde olduğu gibi tek seferlik tüketim miktarınıza göre paketleyerek birkaç saat için buzdolabı kısmında bekletin. 1-2 saat sonrasında derin dondurucuya kaldırın fakat henüz işlem bitmiş değil. Daha uzun süre taze kalması için dondurucuda sakladığınız balıkları 4-5 saat sonra soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip dondurucuya kaldırın. Bu işlemle balığın üzerinde oluşacak ince buz tabakası korumayı süresini artıracaktır.

3

MEYVE


Böğürtlen, yaban mersini, vişne, çilek gibi meyveleri iyice yıkayıp kurulayarak poşetleyip dondurucuda saklarsanız meyvesi olmasa bile tüketebilirsiniz. Elma, kivi, kayısı, şeftali gibi büyük meyveleri ise küçük parçalara bölerek, iyice kurulayıp havasını alarak poşetleyip saklayabilirsiniz.

4

SEBZE


Domates, biber, patlıcan, taze bezelye ve barbunyaları ayıklayıp poşetleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Yemeklerin lezzet elçisi domatesi kış yemeklerinizde kullanmak için ister kabuklu ister kabuksuz küp küp doğrayıp, havasını alarak poşetlere koymanız yeterli olacaktır. Patlıcanları közleyerek saklamak lezzetinin korunmasına yardımcı olacaktır. Bamyayı ayıklayıp poşetleyerek ya da 2-3 dakika kadar kaynar suda şoklayarak poşetlemek güzel bir yöntemdir. Ayıkladığınız taze fasulyeye bir miktar domates ekleyerek fasulyelerin rengi değişene kadar kavurup, oda sıcaklığında poşetleyerek saklayabilirsiniz.

5

TAVUK


Önemli bir protein kaynağı olan tavuk eti, kolay bozulabilen gıdaların başında gelmektedir. Bu nedenle de saklanması noktasında özen ister. Derin dondurucuda saklarken dikkat etmemiz gereken püf nokta, tavuk etinin üzerinde buz kristallerinin oluşmasına olabildiğince engel olabilmektir. Bunun için de parçaların büyüklüğüne göre sıkı olacak şekilde sararak saklamak gerekir. 2-3 aydan daha uzun süre saklamayı düşünüyorsanız folyo ile çift sargı yapmak sağlık açısından faydalı olacaktır.

6

ET


Son birkaç yıldır yaz mevsimine denk gelen Kurban Bayramı’nda sıcak nedeniyle etlerin saklanmasında daha titiz davranmak gerekiyor. Öncelikli olarak kurbanlık etin kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması doğru olandır. Dondurulmuş eti tekrar tekrar çözdürüp yeniden dondurmak sağlık için risk taşıdığından, etleri tek seferde kullanabilecek miktarda, hava almayacak bir şekilde poşetlere eşit bölerek derin dondurucuda saklamak işin püf noktasıdır. Dondurucudan çıkarılan etin oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözdürülmesi de fazlasıyla önem taşımaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR