30.07.2020-12:14 (Son Güncelleme:30.07.2020-12:12)

Deri Alerji Testi Nedir?

Vücudumuzun bazı besinlere, toza, kokuya, kıl, tüy gibi nesnelere, ilaçlara, kimyasallara karşı olumsuz tepki göstermesi alerji olarak ifade edilir. Başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı vücudunuzun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkan alerji, her yaş grubunda görülebilir.

Kişiden kişiye farklılık gösteren belirtiler arasında kaşıntı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik gösterilebilir.

Alerjiye neden olan etkenin tamamen ortadan kaldırılması ile kesin tedavi sağlanabilir. Alerjenlerden korunarak bu sıkıntıyı büyük ölçüde hafifletmek ve semptomları ortadan kaldırmak mümkündür. Fakat her alerji durumu için çözüm bu kadar da basit değildir. Zira alerjinin belirtileri ve bulguları günlük yaşantıyı ve yapılan işi etkilemeye başladığı için doktora başvurarak uygun tedaviyi almak yaşamanızı kolaylaştıracaktır.

Alerji testleri, alerjik deri rahatsızlıklarında şikayetleri tetikleyen alerjenleri açığa çıkarmak amacıyla yapılmakta olan tanısal testlerdir. Alerjik hastalıkları ortaya çıkaran tepkimeler farklı olduğu için hastalığa uygun testler dermatolog tarafından uygulanır ve alerjen maddeler belirlenir. Bu amaçla kollardan, sırt derisinden veya kandan alınan örneklerle gerçekleştirilen alerji testleri kişinin neye karşı alerjisi olduğu konusunda sıklıkla yardımcı olur. Hastanın neye alerjisi olduğunu bilmesi hem kendisini koruyabilmesini sağlarken ilaç kullanması konusunda yardımcı olur. Ancak yapılan alerji testlerinin her türlü alerjeni araştırmadığı, sadece en sık rastlanan alerji türleri baz alınarak yapıldığını bilmelisiniz.

Prick Testi

En sık uygulanan alerji testlerinden biri olan deri delme testi, deriyi iğne ile delme anlamına gelen “Prick” sözcüğü ile ifade edilmektedir. Solunum ya da besin alerjisinin var olduğundan şüphe edildiğinde deri delme testi uygulanmaktadır. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Çizilen deri üzerine solüsyon olarak hazırlanan alerjen maddeler damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir. Delme testinin uygulandığı bölgede gelişebilecek kızarıklık ve şişliklerin pek çoğu birkaç saat içinde kendiliğinden geçmektedir. Prick testi, ciltte alerjenlerin saptanmasında hızlı, güvenilir ve ucuz bir yöntemdir.

Patch Testi

Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin teşhisinde kullanılan Patch Testi, bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülmesiyle uygulanır. Testte günlük hayatta sürekli olarak maruz kalınan, sık kullanılan ve alerjiye neden olabileceği düşünülen giysiler, parfümler, tatlandırıcılar, kuaför ürünleri, lokal anestezikler, ilaçlar, koruyucu maddeler, antioksidanlar, kozmetik ve ev ürünleri, fotoğraf kimyasalları, plastikler, yapıştırıcılar, deri, tekstil boyaları, güneş koruyucuları gibi maddeler yine doğrudan ya da sulandırılarak hastanın sırtına uygulanır. Yapıştırılan bant hastanın sırtında 2 gün bekledikten sonra kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağmış olur.

Yama testinde bazen uygulama alanında kaşıntı, sivilce gelişimi ve hafif renk değişikliği görülebilmektedir. Çok sık olmamakla birlikte yama testi sonrasında egzamanın şiddetlenmesi, uygulama bölgesinde aşırı tahriş ve yanma da olabilir. Ancak işlemin yapıldığı bölgede iz kalma riski çok düşüktür.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr