03.08.2023-10:58 (Son Güncelleme:03.08.2023-17:19)

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Yapı stoku iyi değil

Risksiz bölgelerden birisi olan Konya’da yaşanan 5 büyüklüğünde deprem endişelendirdi. Jeolog Okan Tüysüz, “85 tane deprem üretme potansiyeli olan fay var. Adana en riskli faylar bölgesinde” dedi.

Türkiye’de Deprem açısından güvenli olduğu belirtilen Konya’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 5,0 büyüklüğündeki deprem endişelere sebep oldu.

6 Şubat depremlerinin stres yüklediği faylar konusunda uyarılarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bundan sonra yapılan hesaplamalarda bazı bölgelerde stres transferi tetiklemekte olabileceğini gösterdi.

Akşam Gazetesi’nin haberine göre; "Bu bölgede deprem olacaktır" diyerek uyarıda bulunan Tüysüz, "Bunlardan biri Çardak- Savrun bölgesinde yani sürgü Elbistan'a ve Kozan'a kadar burada çok sayıda fay var" dedi.

85 tane deprem potansiyelli fay var

Sismolojik olarak Konya'nın sakin bir yapısı olduğu iddialarına doğru bir düşünce olmadığını belirten Tüysüz, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de bilinen 85 tane deprem üretme potansiyeli olan fay var. Konya'nın içerisinden diri fay var. Adana'nın konumuna baktığımız zaman çevresi faylarla çevrili. Bugün olmazsa başka bir fay, 50-100 yıl içinde Adana kötü zeminiyle gelecekte etkilenecek bir bölge. Bingol Yedisu uzun zamandır 1700'den bugüne deprem olmamış Kuzey Anadolu'nun kırılmamış parçası. 7.2-7.3 deprem üretebilir. Kırılırsa Erzincan, Bingöl ve Tunceli'de ciddi etki yaratacaktır."


Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde telafi eğitimi için ders zili çaldı. Hatay'da ders kayıplarını telafi etmek isteyen 7 bin 411 öğrenci dersbaşı yaptı.

Deprem bölgesinde telafi eğitimi başladı

Deprem bölgesindeki 11 ilde birçok okul yıkıldı, birçoğu da ağır hasar aldı. Binlerce öğrenci için telafi eğitimi 1 Ağustos itibarıyla başladı. Deprem felaketinde en büyük yıkımın olduğu Hatay'da temel eğitim alanında 15 ilçe 104 okulda telafi eğitim kursları açıldı. 7 bin 411 öğrenci, deprem döneminde yaşadığı ders kayıplarını bu kurslarda telafi edecek. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler yeniden sıralarına oturdu. Arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşan öğrenciler, heyecanla dersbaşı yaptı.

1 Eylül’de sona erecek

Kuzeytepe Mehtap Mehmet Olgar Ortaokulu Müdürü Murat Şirin, okullarındaki telafi eğitimlerine 6 sınıfta 220 öğrenciyle başladıklarını belirterek, öğrencilerin Türkçe, matematik, fen ve İngilizce alanlarında ders aldıklarını vurguladı. Eğitimler, temel eğitim ve orta öğretim alanlarında veriliyor. Ortaöğretim telafi eğitimi programında 301 kursta, 50 lisede eğitim düzenleniyor. 943 öğrencinin kayıt yaptırdığı kurslarda öğrenciler, 30 saat ders görecek. Devam zorunluluğu olmayan telafi eğitimleri, 1 Eylül'de sona erecek.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr