07.02.2023-17:40 (Son Güncelleme:07.02.2023-17:40)

Deprem korkusu nedir, nasıl yenilir? Deprem korkusu sismofobi nasıl geçer? Deprem korkusu belirtileri ve terapisi

Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremlerinden birisiyle karşı karşıya kaldığımız şu günlerde, depreme maruz kalan kişiler sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da büyük zarar gördü. Depremin öngörülememesinin bir sonucu olan deprem korkusu araştırmaları da bu dönemde arttı. Peki Deprem korkusu nedir, nasıl yenilir? Deprem korkusu sismofobi nasıl geçer? Deprem korkusu belirtileri ve terapisi haberimizde...

Bilim dilinde sismofobi olarak da bilinen deprem korkusu, Kahramanmaraş depremi sonrasında arama motorlarını en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremlerinden birisiyle karşı karşıya kaldığımız şu günlerde, depreme maruz kalan kişiler sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da büyük zarar görürken, depremden sağ olarak kurtulan kişilerde görülen sismofobinin belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki Deprem korkusu nedir, nasıl yenilir? Deprem korkusu sismofobi nasıl geçer?

Deprem korkusu nedir?

Türkiye, Çin, Japonya gibi depremlerin sık sık görüldüğü ülkelerdeki insanlarda görülen deprem korkusu, depremin yarattığı travmatik bir sonuçtur.

Bir diğer adı sismofobi olan deprem korkusu, davranışçı terapi ve ilaç tedavisi ile başa çıkılabilecek bir durumdur.


Deprem korkusu sismofobi nasıl geçer?

Depremin yarattığı psikolojik yıkıma maruz kalan kişilerde deprem korkusu, korku, tepki verememe, bulunduğu yeri net olarak algılayamama, panik atak gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Deprem korkusunun bu belirtilerini yaşayan kişilerin, belirtiler azalmadığı takdirde alanında uzman bir ruh sağlığı uzmanına başvurması gerekebilir.

muratcankilic@haber365.com.tr