09.02.2024-11:15 (Son Güncelleme:09.02.2024-17:39)

Deprem bölgesindeki istihdam verileri belli oldu: İlan sayıları deprem öncesine göre arttı

Kahramanmaraş depremleriyle beraber büyük yıkım yaşayan 11 ilde ikamet etmeye devam eden adaylar, genel ortalamanın yüzde 80,1 üzerinde başvuru yaptı. Öte yandan depremden etkilenen ve farklı illere göç eden adaylar ise genel ortalamanın yüzde 150 üzerinde bir başvuru yaptı. İşte detaylar…

Kariyer.net, deprem bölgesindeki işgücüne ait son verileri içeren bilgileri ve Deprem İstihdam Seferberliği projesindeki güncel durumu paylaştı. Şirketin açıklamasına göre deprem öncesinde bölgede bulunan 1,5 çalışan adayının yüzde 14,2’si, deprem yaşandıktan sonra farklı illere taşındı.

En çok göç veren şehirler sıralamasında Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay ve Şanlıurfa öne çıkarken, en çok göç alan şehir ise İstanbul oldu. Farklı illere taşınan bireylerin %67,1'i, depremin ardından en az bir iş ilanına başvuru yapmış. İkameti değişmeyenlerin ise %48,4'ü iş başvurusunda bulundu. Deprem bölgesinde yaşayanlar genel ortalamadan %80,1 daha fazla iş başvurusu yaparken, depremden etkilenip farklı bir ilde yaşamaya başlayan adaylar genel ortalamadan %150 daha fazla başvuru yapma eğiliminde olduğu tespit edildi.

Beyaz yakalar, mavi ve gri yakaya dönüşüyor

AA’da yer alan habere göre; Kariyer.net verilerine göre depremden etkilenen adayların özgeçmişleri incelendiğinde %7,3'ünün özgeçmişlerindeki pozisyonların değiştiği ortaya çıktı. Pozisyonu değişen adayların %52,5'inin meslek gruplarının da değiştiği görüldü. Bu kapsamda beyaz yakadan mavi yakaya dönüşen adayların oranı %6,1 iken, beyaz yakadan gri yakaya geçenlerin oranı %9,9 olarak belirlendi. Mavi yakadan beyaz yakaya geçiş oranı %7,3, gri yakaya dönüşme oranı ise %6 seviyesinde görüldü. En fazla geçiş oranı %13,2 ile gri yakadan beyaz yakaya olurken, gri yakadan mavi yakaya dönüşüm oranı %5,5 olarak kaydedildi.


Normal koşullarda beyaz yakalı adaylar genellikle mavi yaka veya gri yaka ilanlara başvurmazken, depremden etkilenen beyaz yakalı adayların bir kısmının mavi ve gri yaka ilanlara yönelmesinin ardında, deprem sonrası oluşan koşulların etkisi bulunuyor.

Deprem bölgesinde yer alan 11 ilde yayınlanan yeni iş ilanı sayılarına göre, deprem döneminde %16'lık bir düşüş yaşandığı belirlenmiştir. Ancak, temmuz ayına kadar dalgalanmalar yaşandıktan sonra, temmuz ayı itibarıyla ilan sayılarında deprem dönemi öncesine göre %20'lik bir artış gözlemlendi.

Depremin etkili olduğu 11 il içinde en fazla ilana sahip olan iller sırasıyla Adana, Gaziantep ve Diyarbakır olurken, depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da ise yayınlanan ilan sayıları 2023'ün son döneminde deprem öncesi seviyelere geldi.

Deprem İstihdam Seferberliği yüz binlerce adaya umut oldu

Deprem İstihdam Seferberliği çerçevesinde, Kariyer.net platformunda iş ilanı veren şirket sayısı 3.217'ye ulaştı. En çok ilan veren sektörler arasında Üretim / Endüstriyel Ürünler, Bilişim, Tekstil, İnşaat ve Gıda öne çıkarken, toplamda 307.825 başvuru alındı. Kariyer.net, depremden etkilenen 28 binden fazla adayın iş bulma süreçlerini hızlandırmak amacıyla platformlarında çeşitli yeniliklere imza attı.

Gençleri kariyerlerinin başında veya üniversite son sınıfta olan ve teknoloji alanında kariyer yapmayı hedefleyenlere destek olmak adına Techcareer.net adlı teknoloji yetenekleri platformu ile 20 bootcamp düzenlendi. Gönüllü eğitmenlerin katkısıyla 472 genç, teknoloji kariyerlerine adım atmaya hazır hale getirildi.

Deprem İstihdam Seferberliği Fuarı'nda 98 şirket ve 7.202 aday bir araya geldi. Adaylar, özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sunulan iş fırsatlarını değerlendirme şansı buldular.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr