Denizin Dibinden Çıkan Birbirinden Enteresan 10 Nesne
Denizin dibinden çıkan enteresan nesneler, denizden çıkarılan ilginç nesneler galerimizde.
Denizin dibinden çıkan birbirinden enteresan 10 nesne
Polonya'nın kıyılarında sürdürülen kazıda bulunan şişe şaşırttı!
Arkeologlar, şişelerin içinde halen bölgede satışı yapılan bir maden suyunun bulunduğunu söylerken, diğer bir şişede de bir içkinin bulunduğunu belirttiler. araştırmanın başkanı tomasz bednarz; "bu şişe bizim en değerli buluntumuz oldu, 200 yıldır sualtında kalmış şişelerdeki içeceklerin halen içilebilir vaziyette olduğunu da şaşkınlıkla söylemek isterim" açıklamasında bulundu.
Bu yaklaşık mö 87 yılında batmış bir yük gemisiydi. bunun içinde bulunan antikythera düzeneği, bilinen en eski çarklı düzenek. keşfedildiği günden bu yana bilim ve teknoloji tarihçileri için gizemini koruyor.
Düzenekle ilgili en çok kabul edilen görüş, kimi gökcisimlerinin gökyüzündeki konumlarını modellemeye yarayan bir tür "analog bilgisayar" olduğu.
Mart 2013’te amazon’un ceo’su jeff bezos tamamen çılgınca bir şey yapmaya karar verdi ve apollo 11’in denizin altında gömülü duran motorlarını geri almanın zamanı geldiğini söyledi.
Uzay gemisinin parçaları 1969’dan beri okyanusta bekliyordu. çıkarılan motor parçaları kansas cosmosphere ve uzay merkezinde sergilenmek üzere tamir edilip onarıldı.
Ne sıklıkla bir şehri kaybedebilirsiniz? şaşırtıcı şekilde bu sandığınızdan sık oluyor. neyse ki günümüz teknolojileri su altındaki bu harabeleri yeniden keşfetmeyi mümkün kılıyor.
Bunların en dikkat çekici örneklerinden biri 2000 yılında mısır sahillerinin derinliklerinde bulundu. batık thonis kenti, eski yunanlılarca heracleion olarak da bilinir, binlerce yıllık bir geçmişe sahip.
Kentin tamamını su üstüne çıkarmak mümkün olmadı ancak tarihin derinliklerinde kaybolduğuna inanılan kentin varlığı kanıtlandı ve az da olsa gün ışığına çıkmış oldu.
Florida, key west’ten jay miscovish 2010’da bir barda arkadaşından bir hazine haritası aldı.
Zümrütlerin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor ancak bu keşif federal araştırmacıların gözünden kaçmadı ve miscovich zümrütlerden kendisine ödenecek pay olan 80 pounds yani 96.664 euro değerindeki parayı bile almakta zorlandı.
Çünkü hazineyi denizden çıkardığına inandırmak için stresli bir sorgulamaya çekildi. sonunda miscovich kendi hayatına devam etme kararı aldı. bazen hazineleri yerinde bırakmak daha iyidir.
Bilim insanları, 65 milyon yıl önce koelakant'ın neslinin tükendiğine inanıyorlardı. ve 1938’de bir deniz biyologu tarafından afrika sahillerinde endonezyo’da ikinci tür bir koelakant keşfedildi.
Milyonlarca yıl önceki türünden genetik olarak oldukça uzaklaşmış olsa da büyük yankı uyandırdı. ancak bu tür, yenilmez durumda olduğundan balıkçılar tarafından kötü av olarak görülüyor.
1718’de efsaneleşmiş bir korsan olan blackbeard’ın gemisi beaufort sahillerinde batırıldı. 1966’da içerisindeki binlerce kalıntıyla beraber bir batık gemi olan kraliçe anne's intikamı gemisinin kalıntıları bulundu.
2013’te kuzey carolina’nın kültürel kaynaklar departmanı yüzlerce kiloluk büyük silahları derinliklerden çıkarttı. sonunda 20 farklı top kurtarıldı ve tadilat edildi.
Deniz altından çıkan en ilginç keşifler listesi, efsanelere konu olan dev dokunaçlara sahip deniz canavarı olmadan tamamlanamazdı.
12 metrelik dev mürekkepbalığının yaşayan örneği ilk defa 2001’de larva örneğiyle bulundu. büyümüş dev mürekkepbalığının belgeseli ise 2012’de discovery channel’da gösterildi.
Atlantik okyanusu’nda 36 milyon dolar değerinde 61 ton gümüş bulundu.
1941’de naziler tarafından vurulan ingiliz ss gairsoppa gemisi atıklarından çıkan bu gümüşler tek bölgede bulunmuş en fazla hazine dünya rekorunu kırdı.
2012 yazında tampa, florida’daki odyssey deniz araştırmaları ekibi totalde 240 tonu bulan batık gümüşlerin yüzde 20’sini geri kurtarmayı başardıklarını belirtti.
2012’de hint okyanusu’ndaki birkaç aylık bir balık avı seferi, denizin dibinden en az 8 farklı türden yüzlerce köpekbalığını gün yüzüne çıkardı.
Görmeye alıştığımız beyaz köpek balıklarından oldukça farklı olan bu türlerden birinin tırtıklı omurgası sırtından dışarı çıkıyordu. belki de bu korkunç yaratıkları suyun altında bırakmalıydık.
Okyanusun derinliklerinde koelakant balığından bile eski olan bir şey saklanıyordu. 2012’de derin deniz sularında dinazor döneminden kalma mikroplara rastlandı.
86 milyon yıldır hiçbir şey yemeden yaşayan bu mikroplar hala yaşıyordu ve dünya üzerinde yaşayan en yaşlı canlılar olarak kabul edildi.