10.06.2019-12:16 (Son Güncelleme:10.06.2019-11:58)

Denizde Kramp Girerse Nasıl Müdahale Etmeli?

Sporcu rahatsızlığı olarak bilinen kramp kimlerde görülür? Kramp giren yere ne yapmak gerekir? Denizde kramp girerse nasıl müdahale etmeliyiz? Kramp girince yapılan yanlış tedavi yöntemleri nelerdir? İşte merak ettikleriniz.

Genellikle spor yapan kişilerde ortaya çıkan krampın denizde yüzerken gerçekleşmesi halinde tehlikeli olabilir. Peki kramp giren bölgeye nasıl müdahale etmek gerekir? Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, "Kasların kasılmasıyla oluşan kramp, kişinin kramp giren uzvunu hareket ettirememesine sebep olur. Bu durum suda gerçekleşiyorsa, boğulmalarla sonuçlanan üzücü olaylar yaşanabilir" dedi.

SUDA KRAMPTAN NASIL KORUNURUZ?

Kaya, krampın en çok kaval kemiğinin arkasında bulunan kaslarda meydana geldiğini belirterek, "Örneğin yüzerken bu bölgeye kramp girdiğinde, paniklemeden, kramp girmeyen ayağın yardımıyla kramp giren ayak, bilekten aşağı yukarı doğru hareket ettirilmelidir. Bu hareket, önce, kaval kemiğinin önünde bulunan açıcı kasları, ardından kramp giren ayağın arkasında bulunan kasların gevşemesini sağlayacaktır. Böylelikle kişi, suda yüzerken bile kramptan kolayca kurtulabilir" diye konuştu.

Kramp giren bölgeye, uygulanan germe, kıl çekme, iğne batırma gibi yöntemler kesinlikle bilimsel değildir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr