Demir Kubbe Nedir?
İsrail füze savunma sistemi olan Demir Kubbe, Hamas roketlerini durduramadı. Peki, Demir Kubbe nedir? Demir Kubbe nasıl çalışıyor?
İsrail askerlerinin büyük bir korku ile izlediği insanlık dışı Mescid-i Aksa saldırısı ardından harekete geçen Filistin direniş grupları (Hamas) İsrail'i yoğun bir füze ateşi saldırısı altına aldı. Bu saldırının ardından İsrail'in devreye soktuğu Demir Kubbe Savunma Sistemi dikkatleri üzerinde topladı.
DEMİR KUBBE NEDİR?
İsrailli olan Rafael Advanced Defense Systems şirketi ile birlikte İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş olan mobil bir hava savunma sistemidir Demir Kubbe.
İsrail Devleti'nin hava savunma sistemi olarak bilinen Demir Kubbe 2014 yılında Türk hacker grupları tarafından devre dışı bırakılmıştı. Bunun dışında 2021 tarihi başında çıkan haberlere göre Demir Kubbe devreye alındığı zaman çevresinde bulunan askerleri kanser ettiği iddiaları da hava savunma sistemi hakkında tartışma ortamı yaratmıştı. Filistin direniş gruplarının yoğun füze saldırısı altında kalan İsrail’in saldırıları yüzde 90 engelleyebileceğini iddia ettiği Demir Kubbe’nin başarı oranının sadece yüzde 30 olması ise İsrail Devleti ve halkı için büyük bir hayal kırıklığı konusu oldu.
DEMİR KUBBE NE ZAMAN YAPILDI?
Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş mobil bir hava savunma sistemidir.
İsrail’in, Gazze ve Batı Şeria'dan yapılabilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturmuş olduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. İsrail, Hamas’ın ve diğer direniş gruplarının atmış olduğu roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirme maksatlı 2011 tarihinde bu sistemi tamamlamış ve hizmete sunmuştur.
Temeli 2005 yılında atılmış olan Demir Kubbe Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönem içerisinde, "vatandaşları koruma" maksatlı çalışmalarda bulunmuştur. 2011 senesinde hizmete alınmıştır. Sistemin çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi daha havadayken imha etme şeklinde. Sistem, hizmete girdiği 2011 tarihinden bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de halen kullanılmaktadır.
DEMİR KUBBE NASIL ÇALIŞIYOR?
Demir Kubbe, radar taraması ve angajmanı ile birlikte güdüm prensibiyle çalışan geleneksel hava savunma sistemlerinden biridir. Filistin yönetiminde olan Gazze ve Batı Şeria'dan atılan güdümsüz ve kısa menzilli küçük çaplı ilkel roketlere karşı geliştirilmiştir. Uzun zaman ülke güvenliğine katkı sağlayan sistem sürekli geliştiriliyor. Buna karşın balistik füze vurma kabiliyeti bulunmuyor. O nesil görevleri üst katmandaki diğer sistemler karşılıyor. Ülke genelinde kaç adet pil olduğu bilgisi ise paylaşılmıyor.
Iron Dome füzelerinin maliyetinin yüksek olması da oldukça eleştirilen konulardan birisi. Yaklaşık 80 bin dolara mal ediliyor. Bu yüzden Demir Kubbe hiçbir ülkeye satılmadı. Yalnızca ABD geçen yıl sınırlı sayıda alım yaptı.