Deli Bal ile Normal Bal Birbirlerinden Nasıl Ayırt Edilir? Deli Bal Öldürücü Mü?
Avrupa’da hekimlerin tansiyon düşürücü olarak hastalarına önerdiği deli bal, fazla tüktildiğinde 'bal tutulması' (bal zehirlenmesi) denen olaya sebep olarak ölüme dahi yol açabilmektedir. Çok şifalı bir besin olsa da tüketimi fazla olduğunda insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor.
Ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde daha çok rastlanan bu bal türü, arıların 'orman gülü' olarak bilinen, genellikle mor ve morun tonlarında renklere sahip olan çiçeklerden beslenmesiyle elde edilir. Deli bala halk arasında 'tutan bal' da denilir.
DELİ BALIN NORMAL BALDAN FARKI NEDİR?
Normal baldan farkı tat olarak daha acı olması ve fazla tüketildiğinde vücutta zarar bırakmasıdır. Normal bala göre rengi de daha koyu, kahverengi, kızılımsıdır. Deli balı normal baldan rengine ve tadına bakarak da ayırmak mümkündür.
Fazla tüketilmesi halinde zehirleyebilen hatta öldüme bile sebep olan deli balın zararları...
DELİ BAL ÇOK TÜKETİLDİĞİNDE NELERE SEBEP OLUR?
Boğazda aşırı yanma hissi oluşturur
Cildin ve gözlerin kızarmasına neden olur
Kalp ritminin düzenini bozar
Tansiyonda ani düşüşlere neden olur
Mide bulantısına neden olur
Bulanık görmeye neden olabilir
Geçici renk körlüğü yapabilir
Baş ağrısı ve baş dönmesine neden olur
Bağırsakların çalışma düzenini bozar