12.12.2023-12:21 (Son Güncelleme:12.12.2023-17:37)

Darphane’de yeni 5 Türk Lirası görüntülendi: O detaylar dikkat çekti

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bastırılan 5 Türk Lirası madeni paralarının basım süreci görüntülendi. Tedavüle gireceği daha önce açıklanan madeni 5 TL’nin üzerindeki imgeler dikkat çekti. İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı anısına 5 Türk Lirası değerinde madeni para bastırılmış ve tedavüle verilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ülkeye dağıtılan 100 milyon adet madeni 5 TL konusunda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan bu paranın banknot 5 lira ile birlikte kullanılacağı açıklaması gelmişti.

5 TL madeni paranın basım aşaması görüntülendi

A Haber’in yer verdiği detaylara göre; hatıra parada 100 yılı anlatan birçok imge yer alıyor. Paranın bir yüzünde Atatürk portresi Bu portrenin altında 100. yılı gösteren bir logo var. Diğer yüzünde ise özel bir tasarım var. Para mevcutta kullanılan 1 lira ile aynı inceliğe sahip. Daha öncede bir çok defa hatıra para basıldı. Vatandaşlar hem hatıra parası olarak saklayabilecek hem de bu para tedavülde kullanılabilecek. Paranın basımı sürüyor.


Dış halka ve iç göbeği makine birleştirdi

Paranın basımı için 2 alan ayrılmış durumda. Dış halkası ve iç göbeği beraber basılıyor. Bunlar makinelarda birleştiriliyor ve baskıya hazır hale getiriliyor.

Şu anda Türkiye'nin birçok noktasında bu parayı bulmak mümkün.

Türkiye Yüzyılı logosu

100. yıl temalı "5 Türk Lirası" tedavül hatıra paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanıldı. Logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "Türk Lirası" ibaresi bulunuyor.

Dış halkada Selçuklu Yıldızı

Dış halkada sekiz köşeli "Selçuklu yıldızı" motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda "TL simgesi", sağında ise "TC" sembolleri güvenlik unsuru olarak yer aldı. Altta ise basım yılı "2023" tarihi yer aldı.

Ağırlığı 8.25 gram

Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırıldı. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetre olarak basıldı.

muratcankilic@haber365.com.tr