Danıştay üyeliğine kimler getirildi? HSK yeni Danıştay üyeleri belli oldu
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulunda seçim heyecanı yaşandı. Danıştay üyeliğine 3 yeni isim seçildi. Haberin ardından yeni Danıştay üyelerinin kimler olduğu merak konusu oldu. Peki, yeni Danıştay üyeleri kim oldu? İşte merak edilen o isimler…
HSK Genel Kurulu, yeni Danıştay üyelerini belirlemek için seçim yaptı. Seçimin ardından 3 yeni isim Danıştay üyesi oldu. Danıştay üyeliğinde boş bulunan koltuklara getirilen isimler merak konusu oldu. Gündem olan konuyla ilgili internette çok sayıda arama yapıldı. Peki, yeni Danıştay üyeleri kim oldu?
HSK Genel Kurulunda yapılan seçimin ardından 3 yeni isim Danıştay üyesi oldu. Bu isimleri merak edenler arama motorlarında sık sık yeni Danıştay üyeleri kim oldu? Sorusuna yanıt aradı. Buna göre; HSK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Barış Tüfenkci, Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanı Kenan Balan ve Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Nurten Çolakoğlu, yapılan seçinin ardından Danıştay üyeliğine dahil edildi.
Danıştay üyeleri nasıl belirlenir?
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununa göre;
Hâkimler ve Savcılar Kurulu on üç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır. Kurula Adalet Bakanı başkanlık eder. Adalet Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısı Kurulun tabiî üyesidir. Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir.
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun iki hizmet birimi vardır. Bunlar Genel Sekreterlik ve Teftiş Kurulu’dur. Genel Sekreterlik kurumu, kurulun sekreterya işlerini yapmaktadır. Teftiş Kurulu ise, kurul adına görev yürütmektedir. Teftiş Kurulu, başkanın gözetimindedir. İki hizmet birimi de bürolar halinde teşkilatlanır.