20.07.2020-10:06 (Son Güncelleme:20.07.2020-09:58)

Damar Tıkanıklığında İlaçla Ameliyat Arasında Fark Yok

Genellikle yoğun stres altında çalışıyorsanız, çok fazla bunalım içindeyseniz ve beslenmenize özen göstermiyorsanız damar tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Peki damar tıkanıklığı için en uygun tedavi yöntemi nedir? İşte detaylar...

Damar tıkanıklığı için en uygun tedavi yönteminin ne olduğunu dair araştırmalar yapan Amerikan Kalp Birliği, 7 yıl süren araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ ARASINDA FARK YOK

Amerikan Kalp Birliği 7 yıldır üzerinde çalıştığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Damar tıkanıklığının tedavisiyle ilgili araştırmanın sonuçlarına göre; bazı hastalarda ilaçla tedavi ve ameliyat arasında bir fark olmadığını tespit edildi.

Bunun için önemli olan ise sağlıklı beslenmenin yanında, spor yapmanın da fazlasıyla etkili olduğunu açıkladı. Ayrıca sigara tüketen insanların sigarayı bıraktıklarında bu tedavilerden olumlu sonuçlar alınma oranının artacağı da bilinmektedir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞTİĞİNDE AMELİYAT OLMA RİSKİ YOK

Amerika'da yapılan ve 7 yıl boyunca devam eden 37 ülkeden 5 bin 179 kişinin araştırmaya katıldığı çalışmanın sonuçları damar tıkanıklığı sorunu yaşayan kişiler sağlıklı beslenmeye özen göstermelerinin, spor yapmalarının ve sigarayı bırakmaları sonucunda sadece ilaç kullanarak stent ve bypass ameliyatlarıyla aynı etkideki sonuca ulaşabileceklerini belirledi.

Ameliyat ve ilaçlı tedavinin arasındaki tek farkın damarın açılma süresi olduğu belirtilen araştırmada ameliyatların oluşturduğu ek riskler de göz önüne alındığında sadece ilaç kullanımı seçeneğinin durumu acil olmayan hastalarda daha mantıklı bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varıldı.

YILDA 500 MİLYON DOLAR TASARRUF

Araştırmacılar, uzun zamandır üzerinde çalışılan araştırma sonuçlarının pratikte kullanılmaya başlanmasıyla beraber yılda 500 milyon dolarlık harcamanın da önüne geçileceği görüşünde bulundular.

Amerika'da her yıl 2.3 milyon kişi damar tıkanıklığına bağlı olarak yaşadıkları göğüs ağrısı nedeniyle doktora başvurmaktadır. Stent takılmasının hastalara maliyeti 25 bin dolar iken bypass ameliyatları ortalama 45 bin dolar. Belirli önlemlerin alınması sonucunda ilaç ile tedavi edilmenin daha uyguna olabileceği ortaya konulmuştur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr