22.09.2021-14:52 (Son Güncelleme:22.09.2021-15:11)

Damacana Depozitosuna 1 Yılda 3 Kat Zam Yapıldı

Ham maddesi yurt dışından temin edildiği bilinen damacanın depozitosuna 1 yılda 3 kat zam yapıldı.

Ham maddesi yurt dışından temin edilen damacananın depozitosu, yaklaşık 1 senede 3 kat arttı. Geçen seneye nazaran 15-20 TL arasında değişen fiyat, bu sene 55 TL'ye kadar ulaştığı bildirildi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemi sürecinde yüzde 70 civarında artan damacana su satışları ile beraber kullanım ömrü 70 dolum olan damacana sirkülasyonu da arttığı görüldü. Damacanalar dolum yapılan fabrikalarda temizlendikten sonra piyasaya sürülmektedir.

70 dolumunu tamamlayan ve temizlenemeyen damacanalar ise piyasaya sürülmediği ifade edildi. İçerisine meyve suyu, alkol, şerbet gibi şeyler koyulan damacanalar temizlenemiyor ve bir daha kullanılamıyor.

HAM MADDESİ YURT DIŞINDAN TEMİN EDİLİYOR

Su damacana yapımında kullanılan ham madde ise yurtdışından tedarik ediliyor. Son zamanlarda ham madde fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle boş damacana depozitosu 1 sene içerisinde yaklaşık 3 katına çıktı.

Geçen sene 15-20 TL arasında değişen damacana depozitoları, bu senene 55 TL'ye kadar ulaştı. Yüksek fiyat dolayısıyla daha ince plastikten damacanalar da üretilmeye başlandı. Diğer damacanalar ise 70 dolum yapılan ince damacanaların kötü yanı ise daha çabuk kırılabiliyor olması.

DEPOZİTO 55 TL'YE ULAŞTIĞI GÖRÜLDÜ

Konuya dair ise Antalya Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Başkan Yardımcısı Halil Mert, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemi sürecindeki yaşanan kapanmalarda üretimin durduğunu ifade etti. Antalya Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Başkan Yardımcısı Halil Mert, 'Depozito geçen yıla ortalama 15-20 TL civarında iken şu an ise hammadde sıkıntısından dolayı 55 TL'ye kadar ulaştı.

İki senedir ülkece zorlu bir süreçten geçiyoruz. Koronavirüs pandemi sürecinde kapanmalar yaşandı, üretimler durdu. Bunlar sebebiyle hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. İhracatta ek vergiler var, bunlar da maliyeti artırıyor. Bu durum bayilerimize yansıyor, bayilerimizden de müşterilerimize yansıyor'' diye açıklamalarında bulundu.

70 DOLUM ÖMRÜ VAR

Damanacaların üzerindeki numara ve barkodlarla takip edildiğini ifade eden Antalya Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Başkan Yardımcısı Halil Mert, ''Vatandaşlarımızdan isteğimiz damacanaları daha temiz kullanmaları. Damacanalara meyve suyu, şerbet gibi ürünler koyuyorlar, bu tür şeyleri şu zorlu süreçte yapmasınlar. El altında tuttukları damacanaları piyasaya salsınlar lütfen. 2 ay kadar üretici firmalarımız maliyet artışından dolayı kapalı kaldı. Geçici çözüm olarak damacananın daha incesini üretmeye başladılar. Bunların da diğer damacanalar gibi 70 dolum ömrü var. Bu 70 dolum damacana üzerindeki numara ve barkodlar ile takip ediyor'' diyerek açıklamalarına son verdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr