21.07.2020-15:20 (Son Güncelleme:21.07.2020-15:05)

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

Vücudumuzu yediğimiz besinler sayesinde besleriz. Fakat tek başına beslenme yetmez. Bunun için ek takviyelerde almamız gerekir. Özellikle kemik ve diş sağlığı için D vitamininin beyin sağlığı üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. İşte detaylar...

D vitamini, vücudumuzun çalışmasını önemli ölçüde etkileyen bir vitamin ve aynı zamanda da bir hormondur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve özellikle kemik ve diş sağlığını desteklemek için önerilen D vitamini takviyesinin, beyin sağlığı için de oldukça önemli olduğu ortaya çıktı.

D VİTAMİNİ KULLANIN

Nörobilim çalışmaları üzerinde uzmanlaşmış bir doktor olan Mount Sinai Tıp Okulu’ndan Dr. Nicole Avena, D vitamini eksikliğinin demans (bunama) üzerinde rol oynadığını söyledi. 2019 yılında yapılan bir bilimsel araştırmada, 20 binden fazla katılımcı üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarla D vitamini eksikliğinin demans ve Alzheimer üzerinde etkisinin fazla olduğunu belirledi. Alzheimer Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışmada ise, Alzheimer ve diğer bilişsel hastalıklara sahip kişilerde D vitamini seviyelerinin belirgin ölçüde düşük olduğu görüldü.

Beyinde bulunan iki protein olan ailoid beta ve tau proteinleri, Alzheimer hastalarında yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bu protein seviyelerinin yüksek çıkması hastalığın en önemli bulgularından biri kabul edilmektedir. Fakat yeterli D vitamini seviyelerinin bu proteinlerin miktarının artmasını engellediği de bilindiğinden, D vitamini ile bilişsel yetenekler arasında doğrudan bağlantı sağlanabilmektedir.

Dr. Avena, yaşa bağlı beyin bozukluklarını önleyebilecek olan D vitamininin, gündelik beyinsel fonksiyonları da destekleyebileceğini belirtiyor. Beyindeki sorunlara bağlı olarak gelişen beyin sisi, net düşünmede yaşanılan problemlerin, hafıza sorunları da D vitamini takviyesi ile önlenebilmektedir.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN D VİTAMİN ŞART

Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Alejandra Carrasco da D vitamini eksikliğinin beyin hastalıklarının yanı sıra otoimmün rahatsızlıkları, kronik enflamasyonu, tiroid bozukluklarını ve doğurganlık sorunlarının da gerçekleşebileceğini ifade etti.

D vitamini, güneş ışınlarından, bazı besinlerden veya özel olarak hazırlanmış takviye gıdalardan alınabilmektedir. Güneşten gelen UVB ışınları cildimize değdiğinde, vücuttaki D vitamini kaynakları değerlendirilebilir hale geliyor. Yağlı balıklar, süt, yumurta gibi besinler doğal olarak D vitamini içeren gıdalar arasında yer almaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr