D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir, neden olur, hangi hastalıklara yol açar? Kemik erimesini önleyen D vitamini kaynağı besinler
Çocuklarda raşitizme yetişkinlerde ise osteoporoza yol açan D vitamini eksikliği yeterince güneş alamamak ile ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar vücudun günde en az 20 dakika güneşlenmesini tavsiye ediyor. Gününün çoğunu kapalı alanlarda geçirenlerde çok daha sık görülen D vitamini eksikliğini gidermek için gıdalardan da faydalanabilirsiniz.
D vitamini eksikliği günlük yaşamımızda olumsuz etkiler yaratabilir. Eksik olduğunda önemli belirtiler gösteren D vitamini, bedenimizde farklı işlevler için gereklidir. D vitamini eksik olduğunda yorgunluk, kemik ağrıları, halsizlik gibi semptomlar baş gösterir.
D vitamini eksikliği kemik erimesine yol açıyor
D vitamini, kemik ve dişlerin ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforun sağlanması için gerekli bir vitamindir. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında kolların, bacakların ve yüzün güneş görecek şekilde günde en az 20 dakika güneşlenmesini öneriyor.
D vitamini eksikliği çocuklarda kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak bilinen raşitizme, ilerleyen yaşlarda ise osteoporoza yani kemik erimesine neden olmaktadır. D vitamini fazla alındığında ise kanda kalsiyum birikmesi meydana gelir. Böbrek taşları, kalp ve böbrek yetmezliği gibi durumlar ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliğine yol açan 6 faktör
D vitamini eksikliği birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Güneş ışığını yeterince almamak
- D vitamini takviyesi kullanmamak
- Hamilelik
- Obezite
- Koyu ten rengi
- Gününün büyük bir bölümünü kapalı alanda geçirmek
- Yaşın ilerlemesi
D vitamini kaynağı besinler
En önemli kaynağı güneş ışınları olan D vitamini, bitkisel ve hayvansal gıdalardan da elde edilebilir. Sinir sisteminin çalışması, bağışıklık sisteminin güçlü olması gibi durumlar için gerekli olan D vitaminini içeren besinler; >Ton balığı, somon, uskumru, istiridye, karaciğer, tereyağı, mantar, maydanoz, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, ısırgan otu, yulaf, süt ve süt ürünlerinden ayran, kefir, peynir ve yoğurt.