Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri İsveç’i salladı: Türkiye’nin resti paçaları tutuşturdu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görüşmesindeki ana gündem maddesi NATO üyeliği oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç ile ilgili sözleri İsveç basınında geniş yankı uyandırdı.
NATO üyeliği için Türkiye’nin onayına ihtiyaç duyan İsveç’de panik başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile dün gerçekleştirdiği görüşmeyi gündemine alan İsveç kara kara ne yapacağını düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Stoltenberg ile yaptığı görüşmede, İsveç'in yeni terör yasası ile ilgili sözleri İsveç basınında yankılandı.
Görüşmede, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumunun devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlıları bu ülkede serbestçe eylem düzenledikçe, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
Türkiye’nin resti paçaları tutuşturdu
Görüşmede, F-35 bağlamında yaşanan haksızlıkların, Türkiye'nin F-16 talebinde İsveç'in üyeliğiyle bağlı kılınması çabalarının, Türkiye'ye değil, esasen NATO'ya ve NATO'nun güvenliğine zarar verdiği vurgulandı.
Bu sözler İsveç basınında yankılandı. Sydvendskan'da yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yasayı 'anlamsız' bulduğu ifade edildi.
Erdoğan yasayı anlamsız buluyor
Ülkede PKK destekçilerinin kol gezdiği açıkça itiraf edilen haberde "PKK'yı destekleyenlerin 'Özgürce hareket etmesine" izin verildiği için Erdoğan yasayı 'anlamsız' buluyor" denildi.
Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün görüşme sonrası yaptığı açıklamaya yer verilen haberde, İsveç'in üzerine düşeni yaptığı iddia edildi.
"İsveç doğal olarak terörü çok ciddiye alıyor ve Türkiye'nin endişelerini anlıyor. Dışişleri bakanı, yeni yasanın bir fark yaratacağına inanıyor." ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'nin mevzuatı yeterli bulmadığını defalarca belirttiği hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç üzerinde baskıyı artırdı
Expressen ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç üzerinde baskıyı artırdığı yazıldı. Ülkenin PKK gösterilerini durdurmaması halinde terör yasasının anlamsız bulunduğu ifade edildi.
Yeni terör yasasının 1 Haziran'da yürürlüğe girdiği hatırlatılan haberde, "Yasaya göre terör örgütlerini "teşvik etmek, güçlendirmek veya desteklemek" suç sayılıyor." denildi.
Ancak yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte tartışmaları da beraberinde getirdiği bildirildi.