Coronavirüse Karşı Ne Yiyelim Ne İçelim? Coronavirüsüne Karşı Beslenme Tavsiyeleri
Uzmanlar, tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüse karşı kişisel hijyene yönelik önlemler alırken bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerektiği bildiriliyor. Peki, Coronavirüse karşı ne yiyip içmek gerekir? İşte Coronavirüsüne karşı beslenme tavsiyeleri…
Özellikle dengeli ve sağlıklı beslenme, kaliteli ve düzenli uyku, egzersiz yapmak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en temel unsurlar arasında yer almaktadır. Peki, virüslerden korunmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Detaylar haberimizde...
CORONAVİRÜSE KARŞI NASIL BESLENMEK GEREKİR?
Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için oldukça önemlidir. Bu nedenle, beş besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekir.
Besin Grupları:
- Süt ve ürünleri grubu
- Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu
- Ekmek ve tahıllar
- Sebze
- Meyve
Bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda öne çıkan ögeler A, C, E vitaminleri ile çinko mineralleri oluyor. Omega-3 yağ asitleri de yine immün sisteminin en güçlü destek kuvvetleri arasında yer almaktadır. Mevsime uygun beslenmek tüm bu besin ögelerinin, kolaylıkla bağışıklık sistemine fayda sağlar. İşte mevsimlere uygun olarak tüketilmesi gereken besinler:
OCAK AYI: Kereviz, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, karaturp, kırmızıturp.
Meyveler: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt, muz.
ŞUBAT AYI: Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, kırmızıturp, pancar, defneyaprağı, havuç, hindibağ, turp, roka.
Meyveler: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva, mandalina.
MART AYI: Ispanak, havuç, pırasa, ıspanak, kırmızıturp, brokoli, pancar, kuşkonmaz, turp, bakla.
Meyveler: Elma, muz, çilek, mandalina.
NİSAN AYI: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, enginar, bebe havucu, lahana.
Meyveler: Yeşil erik, çağla.
MAYIS AYI: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık, patlıcan.
Meyveler: Çilek, yeşil erik, Malta eriği, dut, karpuz.
HAZİRAN AYI: Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.
Meyveler: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
TEMMUZ AYI: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivri biber, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyveler: Kayısı, şeftali, kavun, sarıerik, karpuz, ahududu, vişne.
AĞUSTOS AYI: Kabak, bamya, domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
EYLÜL AYI: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızıbiber.
Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
EKİM AYI: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.
Meyveler: Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
KASIM AYI: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyveler: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt.
ARALIK AYI: Balkabağı, lahana, yer elması, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, karalahana.
Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva.