Coronavirüs ile Uykunuzda Savaşın
Hemen herkes Coronavirüsünden dolayı son günlerde oldukça stresli bir durumda. Bu stres ve kaygı uyku düzeninin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Oysaki uyku ve bağışıklık sistemi arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Uyku ve Coronavirüs arasındaki ilişkiye dair merak edilenler haberimizin içeriğinde…
Sağlık açısından oldukça hassas bir dönemin içerisindeyiz. Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı saran Coronavirüse karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması son derece önemlidir. Virüse karşı alınan tedbirler doğrultusunda evde geçirilen süreçte hareketsizlik, uyku düzeninin bozulması ve stres kişinin olumsuz etkilenmesine neden oldu. Uykunun virüs üzerinde etkisinin yadsınamayacak kadar fazla olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nermin Çalışır, uyku düzenini sağlam tutmanın önemine değindi.
UYKU DOĞAL ANTİOKSİDAN ETKİYE SAHİPTİR
Dr. Neriman Çalışır uykunun doğal bir antioksidan etkiye sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Merkezi sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve otonom sinir sistemi arasında ortak sinyallerin (nörotransmitterler, hormonlar ve sitokinler) aracılık ettiği çift yönlü bir iletişim mevcuttur. Farklılaşmamış T hücresi sayısı gibi bağışıklık parametreleri ve pro-enflamatuar (iltihap reaksiyonu oluşturan )sitokinlerin üretimi, erken gece uykusu sırasında zirve yapmaktadır.Sitotoksik doğal öldürücü hücreler gibi dolaşımdaki çok sayıda bağışıklık hücresi ve anti-inflamatuar sitokin aktivitesi ise gündüz uyanıklık sırasında en fazladır.”
HANGİ UYKU GRUBUNDA YER ALDIĞIMIZI GENETİK FAKTÖRLER BELİRLİYOR
Dr. Çalışır, “Gece standart uyunması gereken bir saat dilimi yoktur, her insanın uyku süresi ve uykunun başladığı -bittiği saatler farklılık gösterir. "Tavuk" veya "baykuş" uyku grubu olacağımızı genetik faktörler belirliyor. Uyku saatlerimizi ve süresini bilmek ve bunlara uygun saatlerde yatıp kalkmak, sağlıklı bir uykunun ilk şartıdır.
UYKUYA DALMA SÜRESİ 30 DAKİKAYI GEÇİYORSA…
Normalde uykuya dalma süresi 10-30 dakika arasında değişir. Uykuya dalma süreniz 30 dakikayı geçiyorsa genel olarak anormal kabul ediyoruz. Bu süreyi uzatanların başında gelen teknolojik cihazların, cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayarın uyuduğunuz alanda olmaması gerekir. Uyku uyuyacağınız saatlerde televizyon izlemek, cep telefonundan-tabletten mavi ışıkla okuma yapmak, sosyal medyayı takip etmek vücudunuzun normal düzenine aykırı davranmaktır. O gece uyuyamamış olsanız bile, her zamanki saatinizde kalkın ve gün içinde uyumaya çalışmayın. Vücudumuz o geceki uykusuzluğu ertesi gece telafi eder. Sabah daha geç kalkarak bunu düzeltemezsiniz” şeklinde konuştu.
SAĞLIKLI UYKU BİRKAÇ ADIMA BAĞLI
Uyumak için yatak odası gibi bir ortamın tercih edilmesi gerekitiğinin önemine de değinen Dr. Çalışır sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Televizyon karşısında, koktukta yapılan kısa kestirmeler gece uykusunu bozabilir. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar uyku odasında bulunmamalıdır. Normal uyku gece-karanlıkta uyunan uykudur.Uykuda salgılanan melatonin hormonu karanlıkta aktive olur, 23:00 - 02:00 arasında en üst seviyeye ulaşır. Bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır. Uykusuzluk çekiyorsanız akşam 20.00’den sonra ise herhangi bir besin tüketilmemelidir. Özellikle çay kahve gibi uyarıcılardan uzak durmak önemlidir. Yatağa yatılmasına rağmen 30-45 dakika uykuya dalamadıysak yataktan çıkıp, farklı bir odada kitap okuyarak tekrar yatmak faydalı olabilir.”