08.07.2020-11:38 (Son Güncelleme:08.07.2020-11:33)

Coronavirüs Beyin Hastalıklarına Neden Oluyor!

Sıcaklıkların artmasıyla maske kullanımının zorlaşmasına neden oldu. Bunaltıcı sıcaklar maskenin kapattığı yüzeylerin terlemesine ve maskenin ıslanmasına neden oluyor. Bunun birlikte baş ağrısı şikayetlerinin de artmasına yol açıyor. Peki, terden ıslanan maske tekrar kullanılır mı? İşte detaylar…

Hava sıcaklıklarının artmaya başladığı bu günlerde Coronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin takılması da zorlaşmaya başladı. Ancak özellikle yakın temasın olduğu alanlarda maske kullanımının ihmal edilmemesi gerekiyor. Bunaltı yaz sıcakları yüzün terlemesine ve maskelerin ıslanmasına neden oluyor. Sıcakta uzun süre kullanılan maskelerin terleme ile baş ağrısına neden olduğunu belirten Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Her insan ömründe mutlaka en az bir kere baş ağrısından mustarip oluyor. Baş ağrısı bir hastalık değil, bazı hastalıklar için bir belirti. Damar hastalıklarının, migrenin, saymakla bitmeyecek kadar birçok hastalığın belirtisi. O nedenle baş ağrılarını iyi sorgulamak gerekiyor. Oksijensiz kalmak da bir baş ağrısı nedeni olduğu gibi fazla oksijen de bazen baş ağrısı nedeni olabiliyor. Havalar çok sıcak, maskeler de bu sıcakta kişiyi bunaltabiliyor. Terliyoruz, terimizi yeterince vücudumuzdan nefesimizle uzaklaştıramıyoruz. Onu tekrar nefes almak zorundayız. Buna bağlı olarak da baş ağrıları insanların aşırı derecede şikayet ettiği semptom haline geliyor” ifadelerini kullandı.

"MASKEYİ HAVALANDIRIN"

Sıcak havaların tansiyon başta olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olduğuna değinen Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Bu durum kişide baş ağrısını artırıyor. Bunun yanında maske de bize boğulma hissi yaşatıyor. Kişilerde baş ağrıları görülebilir. Gün içinde maskeyle efor sarf ediyorsanız gün sonunda bir baş ağrısı hissedersiniz. Nedeni ise oksijenin azalmasıdır. Sıcak havada dışarıya daha nemli havayı veriyoruz. Yaklaşık olarak günde bir litrenin üzerindeki suyu nefesimizle atabiliyoruz. Bu suyun bir kısmı maskede kaldığı için maskenin oksijen geçirgenliğini azaltabiliyor. O nedenle kullanılan maskeler kaliteli olsun. İyi maskeler kullanalım ancak bunun yanında da baş ağrısı yaşayabileceğimizi unutmayalım. Yalnız olduğumuz ve iyi havalandırılan ortamlarda maskemizi havalandıralım" dedi.

"TERDEN ISLANAN MASKEYİ KULLANMAYIN"

Terleme sonucu ıslanan maskenin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ali Yılmaz, önemli uyarılarda bulundu:

“Maskeyi çıkardığınızda terden ıslandığınızı gördüğünüzde bu maskeyi kullanmayın. Bu terli maskeyi tekrar taktığınızda daha nemli olduğundan nefesinizi daha da zorlayacak. Mümkün olduğunca bu maskeleri kullanmayın. Cerrahi maskelerin süresi 2 saat. En fazla 6 saat kullanabilirim. 6 saatin sonunda mutlaka değiştirmeliyim. Bu kış şartlarındaydı. Yazın bu sıcakta ise maskenin ömrü yarı yarıya azaldı. Havalandırma sırasında ise maskenin ana kısmına hiç dokunmayalım. Maskenin kenarlarından tutarak çıkarıp havalandırıp tekrar takabiliriz. Ağız kısmına hiç dokunmamız gerekiyor. Maskede olası bir partikül veya Coronavirüs varsa buna elinizle temas ettiğinizde elinizi dezenfekte etmeyi unutursanız başka yerlere dokunduğunuzsa virüsü taşırsınız. Bu virüsün yayılma nedeni olabilir. Mümkün olduğunca yalnız olduğunuz ve iyi havalanmış bir ortamda maskenizi çıkarıp havalandırmalısınız.”

YAZIN MASKELERİN KULLANIM SÜRESİ DAHA KISA

Kullanılan maskenin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Maalesef sokak imalatı maskeler de gündeme gelmeye başladı. Maskelerin ömrü 2 saatten 7 saate kadar sürebiliyor. Bazıları da dezenfekte edilip tekrar kullanılabiliyor. Bu nedenle de aldığınız maskeye çok önem verin. Üzerinde bir sağlık etiketi olan maskeleri tercih edin. Havalandırmaya dikkat edelim. Ama mutlaka yakın temasın olduğu yerde, kapalı alanlarda bu havalandırmayı yapmayın. Ancak açık havada ve iyi havalandırabileceğiniz yerde yalnız başınayken yapmaya özen gösterin” şeklinde uyarılarda bulundu.

"BEYİN HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLİYOR"

Coronavirüs ile ilgili bilinmeyen birçok konu olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Hemen hemen her şekilde bulaşabileceğiniz düşünmeliyiz. Ter de bunlardan biri olabilir. Beyin omurilik sıvısında virüs bulundu. Beyin hastalıklarına neden olduğu bulundu. Sadece baş ağrısı ya da bel ağrısı ile kendini gösterdi” diye konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr