Çok sayıda hayat kurtaran yöntem: Domuz damı tahkimatı nedir? Domuz damı tekniği ne demek?
Zonguldak’tan deprem bölgesine gelen maden işçileri, kömür kazarken tavan göçüğünü engelleme amacıyla kullandıkları domuz damı yöntemiyle Adıyaman’da 17 yaşındaki Gülsüm Yerlikaya’yı kurtardı. Bu gelişme üzerine domuz damı tahkimatı araştırmaları hızlandı. Peki Domuz damı tahkimatı nedir? Domuz damı tekniği ne demek? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...
Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında başlatılan ve halen devam eden arama kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki insanların çıkarılması için adeta ameliyat süreci işleniyor. Zonguldak’tan deprem bölgesine gelen maden işçileri, kömür kazarken tavan göçüğünü engelleme amacıyla kullandıkları domuz damı yöntemiyle Adıyaman’da 17 yaşındaki Gülsüm Yerlikaya’yı kurtardı. Bu gelişme üzerine domuz damı tahkimatı araştırmaları hızlandı. Peki Domuz damı tahkimatı nedir? Domuz damı tekniği ne demek?
Domuz damı tahkimatı nedir?
Domuz damı tahkimatı madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılır.
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi yığınların altından sağ çıkartmayı başaran kömür işçileri, yerin metrelerce altındaki ocaklarda uyguladıkları tavan kısmının çökmesini engelleyen "domuz damı" denilen tahkimat sistemini enkazlarda da kullanıyor.
Bu sistemde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturuluyor.
Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın yaşandığı Adıyaman'da da aynı metodu kullanan kömür işçileri, 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada,17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya'yı 90 saat sonra kurtarıldı.