Çok az kişi biliyor! Yıllardır cam fanusların içinde saklanıyorlar!
İstanbul'da çoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı bir yer var. Bu müzede 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş kurbağa bile var.
İstanbul'da çok fazla kimsenin bilmediği balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970 yılında tutulmuş bir eşkina ve 1973 yılından kalma bir öküz balığı bile var. Bu balıkların neden burada tutulduğunu merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin!
Müzenin açılış amacı hayrete düşürüyor
İstanbul; kültür başkenti! İçinde bir sürü müze olan bu şehirde daha önce hiç adını bile duymadığınız bir yer var. Balık Müzesi adı verilen bu yerde 450'den fazla balık türü yer alıyor. Biliyorsunuz ki ülkemiz yarım adadan oluşuyor. Bu yüzden de balık konusunda çeşitli seçeneklere sahibiz. Fakat yanlış avlanma ve su kirliği yüzünden bazılarının nesli tükeniyor ya da tükenme riskiyle karşı karşıya kalıyor. İşte bu müzede daha önce hiç görmediğiniz balıkları inceleyebilirsiniz!
Fatih'teki Su Ürünleri Kooperatifi'nin içinde gizli kalmış 'Balık Müzesi', kooperatifin eski başkanı Haydar Deniz tarafından 1994 yılında kuruldu. Türkiye'de eşi benzeri olmayan yaklaşık 40 metrekarelik bu küçük müzede, 450`den fazla balık türü, akvaryum ve kavanozlarda özel bir sıvının içinde tutuluyor.
Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Ege`de tutulmuş balıkların bulunduğu kavanozlarda türlerin isimlerinin yazıldığı, hangi tarihte ve nerede tutulduğunu belirten etiketler var. İçerisinde 60'lı yıllarda tutulmuş balıkları bile barındıran bu müzedeki deniz canlıları, bugüne kadar korunmuş. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina balığı ve 1973'te tutulmuş bir öküz balığı bile var.
Fatih Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Gümüşoğlu, müzenin nasıl kurulduğunu şu sözlerle anlattı: "Rahmetli Başkanımız Haydar Deniz, 1994 yılında amatörce, ufak ufak balıkları toplayarak başladı. Zaman içinde bu gördüğünüz haline geldi. İlk kurulduğu zamanlar, burada ufak bir oda derken, limanın üst tarafına yer yapılmıştı. Geçmiş dönem belediyeler de onu yıkıyorlar, o zaman daha güzel ve halka açık gibi bir yerdi burası."
"Yıkılınca, bugün bu haline kadar kendi imkanlarımızla muhafaza ettik ama tabii yeterli değil. Siz zaten gezdiniz, gördünüz… Sağ olsun şu anda İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ve İl Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca burayla ilgileniyorlar. Bir şeyler yapmak için çaba gösteriyorlar. İnşallah burayı büyütürüz halka, çocuklarımıza kazandırırız. Çünkü burada 450'nin üzerinde balık çeşidi var."