Çocukların Sağlığı Açısından Fiziksel Aktivitenin Önemi
Çocuk sağlığı, çocuklara spor yaptırmak, olimpik ebeveynler, çocuklarda fiziksel aktivite galerimizde.
Çocukların sağlığı açısından fiziksel aktivitenin önemi
Siz de çocuklarınızı spora teşvik edin 'olimpik anne' olun.
Çocuklar her gün aktif olmalıdır. fiziksel aktivite büyümeyi tetikler ve daha iyi bir fiziksel ve duygusal sağlık sağlatır. günümüzde araştırmalar, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemini daha fazla vurgulamaktadır.
Tıbbi araştırmacılar her gün fiziksel olarak aktif olan çocukların ileride tansiyon, diyabet, kolon kanseri, obezite ve koroner kalp rahatsızlığı riskini azalttığını gözlemlediler.
Egzersizin aynı zamanda stresi de azalttığı da bilimsel olarak biliniyor. bazı çocuklar, yetişkinler gibi stres, depresyon ve anksiyete yaşayabiliyorlar. egzersiz sağlığa iyi geldiğinden, sağlıklı bir çocuk dinlenmiş ve zihinsel olarak da uyanıktır.
Orta derecede bir fiziksel aktivite yapan çocukta matematik, okuma ve ezber becerilerinde gelişme kaydedildiği görülmüş. fiziksel aktivite dışında düzenli spor yapan çocuklarda sadece fiziksel sağlık değil, çocuklara sosyal ve psikolojik olarak da büyük katkı sağladığı görülmektedir.
Illionis üniversitesi’nden spor psikologu dr.glyn roberts’a göre spor çocuklar için en iyi öğrenme alanıdır ve kendilerine olan öz güvenleri ve öz değerleri gelişir.
Akranlar arasındaki kabul ve statü de sporla çok ön plana çıkan bir şeydir. bir çocuğun sporda ve birçok aktivitede iyi olması diğer çocuklar tarafından kabulünü kolaylaştıran bir şey olabiliyor. amerika’da yapılan bir çalışmada lise öğrencileri sporda iyi olmayı akademik olarak iyi olmaya tercih etmişler.
Yine aynı çalışmada herhangi bir spor dalında başarısız olmaktansa sınıfta kalmayı tercih etmişler çünkü spor lisedeki çocuklar için bir sosyal statü. sporda iyi olan çocuklar ya takım kaptanı oluyor ya da grup lideri ve diğer çocuklar tarafından da oldukça rahat kabul ediliyor. sporda iyi olan çocukların genelde sosyal becerileri de gelişmiş oluyor.
Anne babalara düşen görev çocuklarını seveceği ve yapabileceği bir spora yönlendirmektir. hemen hemen her çocuğun bir spor dalına ilgisi ve becerisi vardır.
Onu beraber keşfederseniz ve bu sporu yapmaktan keyif alıyor ve başarılı da olursa kendini değerli ve mutlu hissedecektir.
Spordaki başarı özgüven ve özsaygıyı da beraberinde getirir, kuralları öğretir. kazanma ve kaybetmenin ne anlama geldiğini anlarlar.
8 yaşın altındaki çocuklar sırayla oynama ve kaybetmeyle ilgili sorun yaşayabilirler. aileler çocuklarını bir spora başlatmadan önce topla oynanan oyunları ailecek oynayabilir ya da çocukların fırlatma, yakalama, zıplama, koşma, vurma, yüzme gibi becerilerini serbestçe keşfetmek ve onları geliştirmek için destek olabilirler.
Aileler bunları yaparken mümkün olduğunca keyifli, eğlenceli olması önemlidir zira baskı olduğunda çocukların spordan soğumasına neden olabilir. bu becerileri kazandıklarında onların bir sonraki adıma geçmeleri için daha fazla kendilerine güvenleri olacaktır.
Ailelerin dikkat etmesi gereken bir başka önemli konu da kendi hoşlarına giden sevdikleri, beğendikleri, zamanında yaptıkları veya prestijli buldukları bir spor değil, çocuklarının becerebileceği ve keyif alacağı bir spor dalı olması önemlidir.
Sürekli kaybeden, beceremediği halde zorla devam ettirilen çocuklar pes edebilir ve spordan da soğuyabilir. 8 yaşından büyük çocuklar aynı anda birkaç spor dalına başlayıp hangisinden keyif alıyor ve başarıyor gözlemlenebilir ve ona göre devam edebilir.