07.08.2020-12:24 (Son Güncelleme:07.08.2020-12:17)

Çocuklarda Problem Çözme Yetisini Geliştirecek Öneriler

Çocuklarımızın kendi sorunlarını çözebilme yeteneklerine sahip olması hem sosyal hem de psikolojik gelişimlerinde büyük önem taşımaktadır. Kendi sorunlarını çözebilen çocuklar problemlerin üstünden kolaylıkla gelmektedir. İşte çocukların problemlerini nasıl çözebileceğine dair bilgiler...

Psikoloji Uzmanı Deniz Erden, erken yaşlardan itibaren bu beceriyi sahip olan çocukların sorunların üstesinden daha kolay gelebildiklerini ve daha az kaygı yaşadıklarını söylüyor. Bu noktada ebeveyn olarak bize düşen görev ise çocuklarımıza iyi bir rol model olabilmek.

ÇÖZÜMÜN SADECE PARÇASI OLUN

Kişisel, sosyal ve mesleki alanlarda karşılaşılan sorunları çözebilmek için, eleştirel düşünme, planlama ve organize etme, gözden geçirme ve değerlendirme becerilerine sahip olmak gerekmektedir. Bu sebeple yaşamın ilk yıllarından itibaren bu becerinin desteklenmesi önemlidir. Psikolog Deniz Erden, anne-babalar olarak, çocuklarımızın bu becerilerinin gelişiminde çözümün tamamı değil sadece bir parçası olmamız gerektiğini vurgulamaktadır. Psikolog Deniz Erden, 'Kendi kararlarını verebilmeleri ve problemlerin üstesinden gelmelerini öğreterek, onları başkalarına bağımlı bireyler olmaktan kurtarabiliriz' dedi.

KAYGI DÜZEYİ ARTABİLİR

Çocuklarda bu bilincin gelişim göstermesiyle birlikte kendilerine güvenlerinin de güçleneceğini söyleyen Psikolog Deniz Erden, 'Çocuklarımız günlük yaşamında zorluk düzeyi değişken olan birçok sorun ile karşılaşabilir. Problem çözme becerisi daha zayıf olan çocuklar zor görünen durumlardan kaçabiliyor. Sorunu çözmek yerine durumdan uzaklaşmayı ya da hiç dahil olmamayı tercih ediyor. Çözüm üretemeyeceğini düşünen çocukta aynı zamanda kaygı düzeyi artıyor, baş ağrısı, mide bulantısı şikayetler de görülebiliyor' şeklinde açıklama yaptı.

FARKLI SEÇENEKLER GÖSTERİN

Bazı çocukların, arkadaşı tarafından elinden oyuncağı alındığı an arkadaşına vurduğunu ya da buna benzer tepkiler gösterdiğine birçok kez şahit olmuşuzdur. Bu tür davranışlarla, problemler ile karşılaştıklarında nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilemeyen çocuklarla karşılaştığını söyleyen Psikolog Deniz Erden, 'Bu çocuklar dürtüsel olarak akıllarına ilk geleni yapıyor' dedi. Çocuklara karşılaştıkları bu tarz durumlarda neler yapmaları gerektiğinin de öğretilmesi gerektiğinin önemli olduğunu vurgulayan Erden, 'Unutmayın ki; çocuklar günlük hayatta karşılaşılan problemleri çözebilmek için gerekli sosyal becerileri büyürken kazanıyorlar. Yalnızca anne ve babalarından gördükleri yöntemleri değil, öğrenerek, etraflarındaki diğer yetişkinlerden de model alıyorlar. Ayrıca zaman içinde edindikleri kendi deneyimleri de ekleyerek problemlerinin çözümü için bir repertuvar geliştiriyor ve zamanı geldiğinde kendince uygun olanı kullanıyor.'

HİÇBİR KOBUDA AŞIRILIĞA KAÇMAYIN

Yapılan araştırmalara göre, aşırı koruyucu ve aşırı baskı ve disiplinli olarak çocuklara yaklaşımda bulunmak onların problem çözme becerilerinin gelişmesini engellemektedir. Tam tersine demokratik ebeveyn tutumlarının ise çocuklarda problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağladığını söyleyen Psikolog Deniz Erden, ebeveynler için yol gösterici olabilecek önerilerde bulundu.

Çocuğunuzu Cesaretlendirin

Bir sorunla karşılaştığında çözüm yolu bulması için çocuğunuzu cesaretlendirerek onu konu hakkında düşünmesi için teşvik edebilirsiniz.

Sorunu Kesinlikle Siz Çözmeyin

Çocuğunuzun sorununu sürekli siz çözerseniz, ileride bu konu hakkında sıkıntı yaşayacak ve çoğu zaman da bu problemlerle baş edemeyecektir. Bu sebeple kendi kendine çözüm bulması için ona fırsat verin. Gerektiğinde yardıma hazır olduğunuzu belirtmekten de çekinmeyin.

Küçük Sorumluluklar Verin

Kendine güveni olan çocuk sorunlarla baş ederken daha rahat olur. Bu yüzden ona ev içinde küçük sorumluluklar vererek kendine olan güveni artırmaya çalışabilirsiniz.

Düşüncelerini Sorun

Fikirlerini özgürce belirtebilen bir çocuk, sorun çözerken kendi kararlarının önemini anlayabilecek ve bu doğrultuda hareket edebilecektir. Bu yüzden her zaman çocuğunuzun fikirlerini sorun ve neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın.

Farklı Konularda Kitap Okuyun Ya Da Film İzleyin

Çocuğunuza kitapta ya da filmde olan karakterlerle ilgili sorular sorabilirsiniz. Örneğin; kitaptaki karakter bir problemle karşılaşmıştır, siz de çocuğunuza 'Eğer, sen onun yerinde olsaydın ne yapardın?' diye sorular sorabilirsiniz. Böylece ona farklı sorunlar hakkında düşünme fırsatı vermiş olursunuz.

Çeşitli Yollar Öğretin

Ona çözümü hazır olarak sunmak yerine bir sorunla nasıl baş edilmesi gerektiği konusunda bilgi verin. Bu durumu farklı örneklerle anlatarak onun olaylara bakış açılarını değerlendirin.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr