16.09.2020-11:00 (Son Güncelleme:16.09.2020-10:53)

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır

Kalsiyumun normal emilimine, kas ve kemiklerin normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunan D vitamininin eksikliği sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Peki çocuklarda D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

D vitamini eksikliği bilindiği üzere tüm vücut sistemini olumsuz etkiliyor ve birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, besinlerle alınan D vitamininin çok önemli olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Arslan, günümüzde kapalı ortamlarda çalışmanın, açık havada oldukça az bulunmanın ve yetersiz beslenmeni D vitamini eksikliğini artırdığını söyledi. Ayrıca Arslan, ‘D vitamini eksikliği, her yaş grubunu etkileyen ve önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olan bir etkendir’ dedi.

ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Sıkça enfeksiyon geçirme, ishal, saç derisinde pullanma, cilt oluşan yaraların geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme yaygın belirtiler arasındadır. D vitamini eksikliği kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerine sebep olabilir.

Kemik yoğunluğunu da olumsuz etkileyen D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm denen hastalığa neden olabilir. Raşitizm hastalığı, D vitamini eksikliği sebebiyle kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğriliğe, el ve ayak bileklerinde kalınlaşmaya, büyüme geriliğine ve göğüs kemiği deformiteleri gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir. Güneş ışığı D vitaminin temel kaynağıdır ve yeterince faydalanıldığı zaman, haricinde D vitamini almaya ihtiyaç kalmaz. Güneş ışınlarından yeterli faydalanamayanlar, damla ya da ampül formunda ilaçlar eşliğinde tedavi görebilir.

D VİTAMİNİ OLAN BESİNLER

Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da anılan D vitamini, yağlı balık, ton balığı, mantarlar, süt, portakal suyu, yumurta sarısı, tahıl, sığır karaciğeri, morina yağı gibi besinlerin içinde bulunmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr