21.11.2022-12:38 (Son Güncelleme:21.11.2022-17:43)

Çocuk işçilerin sayısı duyanları utandırdı: Lüks markalar bile çalıştırıyor

ILO ve UNICEF tarafından hazırlanan rapora göre, dünyadaki çocuk işçilerin sayısında ciddi derecede bir artış söz konusu. Öyle ki çocuk işçi çalıştıranlar arasında lüks markalar da bulunuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ortaklığında 10 Haziran 2021’de yayınlanan son rapora göre, dünyadaki çocuk işçilerin sayısında ciddi derecede bir artış söz konusu. Öyle ki çocuk işçi çalıştıranlar arasında lüks markalar da bulunuyor.

Gelişmiş ülkelerde de sayıları fazla

Dünya genelinde neredeyse her 10 çocuktan biri çocuk işçi olarak çalışırken, küresel tedarik zincirindeki bu işçilikten en büyük yararlanıcıların Avrupa Birliği başta olmak üzere, ABD, Japonya, Norveç ve İsviçre gibi gelişmiş ülkelerin olduğu iddia ediliyor. Tüm şirketlerin ve gelişmiş ekonomilerin tedarik zincirlerinde çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için çalışmalar yürüten insan hakları aktivisti Fernando Morales-de la Cruz , 20 Kasım Dünya Çocuk Günü dolayısıyla, küresel çocuk işçiliği ilgili değerlendirmede bulundu. Morales-de la Cruz, gelişmiş ülkelerin çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için taahhütte bulunduklarını belirterek, "Şimdiki zorluk, taahhütlülerini eyleme geçirip geçmediklerini görmek olacak. Anvers, Rotterdam, Bremen, Hamburg gibi büyük Avrupa limanlarından birçok ürün ithal edilmektedir.


AB ülkelerine gidiyorlar

Ve onlara bakarsanız, çocuk işçiliği ve zorla çalıştırma ile üretilen milyarlarca euro değerinde mal göreceksiniz. Ve bu olmaması gereken bir şey. Buna bir son vermeleri gerekiyor. Lüks markalar bile, mücevherlerdeki altın ve pırlantalar bile çocuk işçiliğiyle lekeleniyor. Çocuk işçiliği sorunu sadece ucuz ürünlerde yok" dedi. Uzmanlar, kahve, kakao ve diğer pek çok ürünü üreten kırsal topluluklardaki sefalet ve çocuk işçiliğinden en büyük mali yararlanıcıların AB'nin en büyük ekonomileri olduğunu dile getiriyor.

373 milyondan fazla çocuk işçi bulunuyor

Zürih Üniversitesi tarafından 14 Eylül 2022'de yayınlanan bir araştırmada bugün dünyada oyun oynamak yerine çalışan 373 milyondan fazla çocuk olduğunu tahmin edildi. Bu da dünyanın nüfus bakımından Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü en büyük ülkesine denk geliyor. Resmi verilere göre dünya genelinde neredeyse her 10 çocuktan birisi çocuk işçi olarak çalışırken, az gelişmiş ülkelerde bu oran her 5 çocuktan birine kadar yükselebiliyor. Bu çocukların bazıları, sağlıklarına, güvenliklerine ve ahlaklarına zarar verebilecek tehlikeli işlerde çalışıyor.


Türkiye çocuk işçilerini unutmadı

İstanbul Havalimanı'nın tasarım ödüllü Trafik Kontrol Kulesi, Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında mavi renkle ışıklandırıldı. UNICEF'in Twitter hesabından Türkçe yapılan paylaşımda da "İstanbul Havalimanı'nın Trafik Kontrol Kulesi, yarınki Dünya Çocuk Hakları Günü için maviye döndü" ifadelerine yer verildi. Etkinlik kapsamında havalimanındaki belli ekranlara da çocukların fotoğrafları kondu.

Eğitimden kopmuş bir hayat

İşçi olarak çalışan 5-11 yaşları arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’i ve 12-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 35’i okula gitmiyor.

İsviçre ve Almanya gibi ülkeler kendi “ülke çocuklarına” bütün imkanları açarken, kahve, çay ve kakao tedarik zincirlerinde tüm İsviçre ve Almanya okullarında okuyan çocuklardan daha fazla çocuk çalışıyor.

Altın ve elmas da dahil olmak üzere İsviçre’nin mineral tedarik zincirlerinde milyonlarca çocuk çalışıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr