Çocuğunuzun baş ağrısını kulak ardı etmeyin!
Baş ağrısının yetişkinler kadar çocukların da başının ağrıyabileceğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Çocuklarda baş ağrısı, baş ağrısı üç ayı geçerse, çocuk baş ağrısı nedeniyle okula gitmemeye başlarsa, sosyal olarak içine kapanırsa, baş ağrısı korkusu nedeniyle çeşitli aktivitelerden kaçınırsa mutlaka bir tedavi yapılmalıdır" dedi.
Yapılan araştırmalara göre son 50 yıldır çocuklarda baş ağrısı giderek artış göstermektedir. Çocuklar arasında ilkokula gidenlerin yüzde 30’u, liseye gidenlerin ise yüzde 60’ı zaman zaman baş ağrısı çekiyor. Baş ağrısı doktora sık gitme nedenlerinden biri olarak çocuğun okula gidememesine kadar hayat kalitesini etkileyen bir sağlık sorunu.
Tekrarlayan baş ağrısı migren olabilir
Baş ağrısının çocuklarda görülmeyeceğine dair yanlış bir inanış olduğunu belirten Dr. Şirin Seçkin, "Baş ağrısı çocuklarda da görülür. Bu ağrıların yüzde 30-60’ı normal baş ağrısıdır. Tekrarlayan baş ağrısı sıklıkla migren ya da gerilmeden yani gerginlikten oluşan ağrılardır. Kronik tedavi gerektiren baş ağrılarının yüzdesi daha düşüktür" diye konuştu.
Tedavi edilmezse yine baş ağrısı çekebilirler
Çocuklarda baş ağrısının çokça nedeni olabileceğini vurgulayan Dr. Seçkin olabilecek nedenleri şu şekilde sıraladı: "Baş ağrısı, genetik eğilim, sinüzit, Koronavirüs, grip gibi her çeşit enfeksiyon, travma, damar hastalıkları, metabolik hastalıklar ve tümör nedeniyle olabilir. Diğer yandan ağrıya duyarlılık, erken doğum, olumsuz çevre koşulları, depresyon, kaygı ve korkular da migrene yol açabilmektedir. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivitesi olan çocuklar tedavi edilmezse yine baş ağrısı çekebilirler" ifadelerini kullandı.
Migren okula gidememe sebebi olabilir
Çocuğun yaşı büyüdükçe migren sıklığı arttığını belirten Seçkin, çocuklarda migrenin de görülebileceğini sözlerine ekledi. 5 yaşındaki her 100 çocuğun beşinde migren görüldüğünü, 5-10 yaş arası her 100 çocuktan 7-8’inde migren görüldüğünü aktaran Seçkin, ‘‘Bu oran ergenlerde ise yüzde 15’i bulmaktadır. Migren okula gitmeme, okul dışı aktivitelere katılmama ve ders notlarının düşmesinin önemli nedenlerinden biridir" diye konuştu.
Yetişkinlerde olduğu gibi 15 gün sürmez
Çocukluk çağı migrenleri erişkinlerden ne tür farklılıklar gösterir sorusuna Dr. Seçkin şu yanıtı verdi: "Ağrı çift taraflıdır, kısa sürer, 1-2 saati geçmez. Ağrı genellikle alın bölgesindedir ya da çift taraflıdır, erişkinlerde ise tek yanlıdır. Yetişkinlerde 15 gün süren kronik ağrısı, çocuklarda gözlenmez. Migren esnasında çocuk hareket etmek istemez, hareket zonklama şeklindeki baş ağrısını artırır’’ şeklinde cevap verdi.
Migren belirtileri
Dr. Seçkin, "Migren çok şiddetli bir baş ağrısıdır, ataklar halinde seyreder. Atak öncesinde ışık çakması, görememe, konuşma bozukluğu, güçsüzlük, kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı gözlenebilir. Dinlenme, sessizlik, karanlık ve uykuyla geçer. Açlık, uykusuzluk ya da fazla uyuma, stres, yorgunluk, hava değişiklikleri mesela lodos, bazı besinler, yeterince su içmeme, hareketsizlik migreni tetikleyen unsurlardır" şeklinde konuştu.
Ağrı kesicinin migrende yeri
Ağrı kesicilerin gerilim tipi baş ağrılarında hiç işe yaramadığını ifade eden Dr. Seçkin, "Diğer migren ilaçları da etkisiz kalır. Ağrı kesiciler tam tersine atakları çoğaltabilir. Antidepresan, yaşam tarzı değişikliği, rahatlama teknikleri daha etkili olur. Bunun için çocuk nöroloji uzmanına gitmek gerekir" ifadelerini kullandı.
Gerilim tipi baş ağrısı iyi huylu bir ağrıdır
En sık gözlenen baş ağrısı türünün gerilim tipi baş ağrısı olduğunu kaydeden Dr. Seçkin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu ağrı her gün yaşanabilir. Stresli ve yoğun bir günün ardından gözlenir, daha çok boyun ve ense-arka bölgede ağrı yapar. Baş ağrısı sıkan bir bant gibi hissedilebilir. Ağrı omuzlara ve boyuna da yansıyabilir. Akşamüzeri ve gece daha belirgindir. İyi huylu bir baş ağrısıdır. Spor yapmak, yürüyüşe gitmek ağrıyı düzeltir, halbuki migrende artırır. Kafayı sıkan bantlar gerginlik türündeki baş ağrılarında işe yarar."
Hangi tip baş ağrısı olan çocuklara MR çekilmeli?
Dr. Seçkin, "Baş ağrısı çocuğu gece uykudan uyandırıyorsa, sabah ilk uyandığında ağrı daha belirginse, yattığı zaman ya da öksürdüğünde artıyorsa, migren tanısı almış bir çocukta baş ağrısı şekil değiştirirse mutlaka MR çekilmelidir. Bazen MR çekilmesi tedavi edici olabiliyor. Özellikle aile beyin kanserinden bir yakınını kaybetmişse çekilen MR normal çıktığında korku ve endişenin azalması çocuğun baş ağrısı sıklığını azaltabilir" dedi.
Çocuklukta tedavi edilmezse yetişkinlikte bağımlılık yapar
Dr. Seçkin, yeni başlayan ve giderek şiddetlenen baş ağrıları, nörolojik bulguların eşlik etmesi, görme bulanıklığı, baş dönmesi, denge bozukluğu gibi durumlarda muhakkak tetkik gerektiğini kaydetti. Dr. Seçkin, ağrıların yüzde 70’inin ağrı kesici, dinlenme, uyku ve sessizlikte geçtiğini ifade ederek, yüzde 30'u için ise daha ağır ilaçlar gerektiğini ve tedavi edilmezse ağrının kronikleşebileceğini söyledi. Çocuklarda baş ağrısı iyi tedavi edilmediğinde, yetişkinlikte ilaç bağımlılığının gelişebileceğini son olarak sözlerine ekledi.