Çizgili kağıda dilekçe yazılabilir mi? Çizgili kağıtta dilekçe yazmak mümkün mü? Dilekçe yazımında dikkat edilmesi gerekenler
Dilekçe, hayatımızın birçok döneminde resmi kurumlara dilek, istek ve şikayette bulunurken kullandığımız resmi evrak niteliği taşıyan yazılardır. Peki çizgili kağıda dilekçe yazılır mı? İşte dilekçe yazımında dikkat edilmesi gerekenler.
Kurum ya da kuruluşlara; şikayet, istek veya ihbar bildiriminde bulunurken kaleme alınan yazılar dilekçe olarak adlandırılmaktadır. Dilekçelerin en önemli özelliği, resmi yazı olma niteliği taşıdığından dikkat edilmesi gereken bazı faktörlerin olmasıdır. Buna göre dilekçe yazımı sırasında kullanılacak kağıt, giriş, tarih, imza gibi bilgilerin doğru yerlere ve eksiksiz bir biçimde yazılması gerekir. Resmi makamlara yazılan dilekçelerin doğrudan bireylere yazılması söz konusu değildir.
Dilekçe yazımında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Dilekçe yazması gereken kişilerin merak ettiği konuların arasında ‘Dilekçe çizgili kağıda yazılır mı?’ sorusu bulunuyor. Dilekçeler kesinlikle çizgili kağıda yazılamaz. Beyaz ve çizgisiz A4 kağıdına yazılması gerekir. Kullandığınız kağıdın temiz, arka yüzündeyse herhangi bir yazı izi olmaması gerekir. Dilekçeyi teslim edeceğiniz kağıdın buruşmuş ya da yıpranmış olmaması gerekmektedir. Dilekçede yapacağınız bildirimi mümkün olduğunca kısa, öz ve net tutmanız gerekiyor. Yazmış olduğunuz yazılar okunaklı olmalı, ikinci bir kağıt kullanmamaya gayret edilmelidir. Resmi kuruma teslim edeceğiniz bir belge olduğundan dilekçenizde kullandığınız dil de son derece önemlidir. Resmi kurumların dikkate alacağı bu belgenin amaca yönelik, profesyonel ve anlaşılır bir dilde yazılması gerekiyor.
Dilekçeye başlarken satır başı yapılmalıdır. Dilekçe sahibi satır başı öncesinde dilekçeyi göndereceği kurumun ismini dilekçenin en üstüne ortalayarak yazmalıdır. Yazım sırasında sayfa düzenine de hassasiyet gösterilmelidir. Sayfa sonunda adınız, soyadınız, telefon numaranız ve adresinizi açıkça belirtiniz.
Dilekçede kullanılan kalıp cümleler neler?
Dilekçede mümkün olduğunca kısaltma kullanmamalısınız ve bazı kalıp cümlelere dikkat etmeniz gerekir. Buna göre eğer herhangi bir konuda bilgilendirme sağlıyorsanız ‘’Durumu bilgilerinize arz ederim’’ şeklinde bitirmeniz gerekir. İstek veya ihbarda bulunurken ‘’Gereğini saygılarımla arz ederim” şeklinde bitirmeli, izin istiyorsanız “İzninizi saygılarımla arz ederim” demeniz gerekir. Dilekçenizi kısa, öz ve imla kurallarına uyarak yazmanız son derece önemlidir.