Cinsellikte Haram Olan Durumlar
Cinsellik ve haram sözcüğü yan yana geldiğinde, biraz sorunlu bir ortam oluşmaktadır. Haram, dine göre uygulanan soyut bir karşılık barındırdığı için, bunun cinsellik gibi somut bir eylemle eşleştirilmesi büyük sorunlara yol açabilir. İşte cinsellikte haram olan durumlar...
Cinsellik, kişilerin özel hayatlarına tekabül eden, onları ilgilendiren ve başkalarının özgürlüklerine karışmadıkça yaşanabilen bir eylemdir. Ayrıca, işin içinde büyük bir şiddet, zorlama olmadıkça; kimi hukuki ve insani durumlara uyuldukça yaşanabilecek bir özgürlük alanıdır. O yönde, haram ifadesi tamamen onu kafasına takan kişiyle ve onun bakış açısıyla ilgilidir. İkinci ya da üçüncü kişileri ilgilendirmediği gibi, bunu kafasına takan kişinin karşılaşacağı ve cinsellik yaşayacağı kişiyle de durumu kendisinin değerlendirmesi gerekir.
HARAM NEDİR?
Haram etimolojik köken anlamında bakıldığında, Arapça kökenli bir sözcüktür. Dokunulması uygun görülmeyen, yasak anlamındadır. Genelde, tek tanrılı dinlerde kullanılan bir ifadeye bürünürken, halk arasında da gündelik karşılığını bulmaktadır.
CİNSELLİKTE HARAM VAR MIDIR?
Cinsellikle haram olan durumlar denildiğinde, bunun kültürden kültüre, kişiden kişiye, inançtan inanca değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda, haram olarak; en başta, evlenmeden önce yaşanan ilişki gelmektedir. Bu hem erkek hem de kadın için haram sayılmaktadır.
Fakat, haram ifadesi bazı durumlarda kimi çıkar çevrelerince de kolayca manipüle edilmektedir. Ya gizlice yaşanılıp, önde yaşanılmıyor gibi davranılmaktadır ya da bazı şeyler, erkeklere değil d, sadece kadınlara haram kılınmaktadır. Yahut minareyi çalan, kılıfını da hazırlar misali; haram, kimi zaman çiğnenebilmekte, buna da saçma sebepler hazırlanabilmektedir. O yönde, bu kavram özünde peki güvenilir bir alan yaratmaz.
Cinsellikte haram olan durumlar konusuna değil de bilimsel karşılığı ispatlanmış yahut psikolojik alt yapısı bulunan kimi durumlara bakmak daha isabetlidir. Kişinin ruh sağlığı açısından da bu yöntem hayli yararlı olacaktır. Örneğin, bilim genelde tek eşliliği savunur. Mastürbasyonun kişilere zarar vermeyeceğini belirtir. Yine, hukuk, kimsenin rızası olmadan, zorla ilişkiye girilemeyeceğini savunur. 18 yaşından küçük her bireyle cinselliği yasaklar. Psikolojik olarak da kişi güven duyduğu kişiyle, kişilerle ilişkiye girmelidir. Velhasıl, cinsellikte haram olan durumlar gibi başlıkların ötesinde; bunların hukuksal, psikolojik ve bilimsel karşılıkları daha doğal, güvenli ve insani yanıtlar verir.
CİNSELLİKTE HARAM OLARAK ALGILANACAK DURUMLAR NELERDİR?
Kültürden kültüre, kişiden kişiye farklılık gösteren ayrıntılar bulunabileceği gibi, cinsellikte haram olan durumlar denilince, şu başlıklar anlaşılmaktadır:
*Evlilik dışı ilişki,
*Evlilik öncesi ilişki,
*Evlilik öncesi bekaretin, bakirliğin bozulması,
*Evliyken başkasıyla veya başkalarıyla ilişki,
*Aileden, akrabalardan biriyle ilişki,
*Çocuklarla ilişki,
*Anal seks
*(Evlilik dışı) Oral seks
*Çokeşli fanteziler
*Lezbiyenlik, geylik, eşcinsellik gibi durumlar,
*Hayvanla cinsel ilişki gibi başlıklar haram sayılsa da bunların kimilerinin doğrulukları ispat edilmemiştir. Bunların bir kısmı da kişilere asla empoze ve dikta edilmemelidir. Ama, çoğu evrensel ve insani düzlemde, zaten yapılmaması gereken yasaklar içine girer (çocuklarla seks, hayvanla cinsel ilişki gibi…).
İnsanların cinsel seçimleri ve tercihleri de kendi özgür iradelerine aittir; kimse karışamaz (eşcinsellik vb…).
Aileden, akrabalardan biriyle ilişki, hatta evlilik de kalıcı sağlık problemleri getirebilmektedir. Sağlık açısından ve ahlaki anlamda da doğru değildir.
Evliyken başkasıyla ya da başkalarıyla ilişki de taraflar arasında güven zedelenmesine yol açar.
Bunun dışında; yönelimler, fantezilerin boyutları/içerikleri ve cinsel ilişki kurmak kişileri bağlar. Orada da esas, saygı ve zor kullanmamaktır.
Haram algısı, bunu düşünenin kendi özel hayatını kapsamalı, o mahremlikte ve o insanlık sınırlarında kalmalıdır. Sonuçta, cinsellik şahısları ilgilendiren hassas bir meseledir.