Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, hangi durumda gerçekleşir? Cinsel ilişkiye girerken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tamamına haberimizin detayında...
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel temastan kaynaklanmayan fakat üreme yollarında bulunan mikroorganizmalar arasında dengenin bozulması sonucu oluşur. halk arasında fazla bilinmeyen bu hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Dünya sağlık örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 333 milyon yeni vaka görülür. Cinsel yollu hastalıklara neden olabilen 30’dan fazla mikroorganizma belirlenmiştir. Bu mikroorganizmalar virüs, bakteri, protozoon gibi çeşitli gruplardan olup, neden oldukları hastalıklar cinsel organları, ağzı, anal bölgeyi, boğazı, gözü tutabilir veya vücutta yaygın belirtilere yol açabilir.
Cinsel ilişki sırasında oldukça dikkat edilmelidir. İki tarafında bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığından emin olunması gerekir. Aksi taktirde sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.
Detaylara galerimizden ulaşabilirsiniz...
Doğum, düşük, tıbbi süreçler. Cybe’lar sıklıkla belirti vermezler. bu nedenle bu enfeksiyonların toplumda belirlenmeleri ve hastalık sıklığının ölçümü kolay olmamaktadır. belirti vermeyen grubun büyük kısmı kadınlarda oluşur. Klamidya enfeksiyonlu erkeklerin % 30’u, kadınların ise % 80-90’ında şikayete yol açmaz. gonore enfeksiyonlu erkeklerin % 10’u, kadınların % 50-70’inde şikayetsizdir. hpv enfeksiyonu kadın ve erkeklerde klinik olarak belirti vermeyebilir. bazen bu enfeksiyonlar ancak laboratuar testleri kullanılarak tanınabilir.
Belirti vermeyen enfeksiyonlar kolaylıkla bulaşabilir ve özellikle tedavisiz kadınlarda cinsel organlarda enfeksiyon, kısırlık (% 55-85) ve dış gebelik riski artışı gibi ciddi tıbbı problemlere neden olabilir. Ayrıca gebelik ve doğum sürecinde annenin yanı sıra bebeği de etkiler. Çalışmalarda gebelerin üçte ikisinden fazlasında amniotik sıvıya etkenin geçişi ile fetusun (bebeğin) enfekte olduğu ve enfekte gebeliklerin % 40’ının düşük, ölü doğum veya gebelik ve doğum sırasında bebek ölümü ile sonuçlandığı gösterilmiştir.
Gonore ve klamidya enfeksiyonu olan gebelerde doğum sırasında bebeğin enfekte olması ile yenidoğan göz iltihabı ve klamidya zatürresi oluşabilir.Cybe erkeklerde de kısırlığa yol açabilir. gonore ve klamidya enfeksiyonları penisteki idrar kanalından yukarı epididime yayılarak, idrar kanalında enfeksiyon ve epididimite neden olur.
Uygun tedavi verilmezse üreme kanallarında darlık ve kısırlığa neden olabilir. Bu sebeple enfeksiyon belirti ve bulgusu olmasa da hızlı ve doğru tanı koymak, hem hastayı hem de cinsel eşini tedavi etmek önemlidir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonu olan hastaların etkin tedavisi, yalnızca bulaştırıcılığı azaltma ve iyileştirme amaçlı antibiyotik tedavisi değil, ek olarak karşılaşılabilecek riskli davranışların azaltılması, cinsel eşlerin uygun biçimde tedavisini de amaçlamaktadır.