25.08.2020-14:05 (Son Güncelleme:25.08.2020-14:02)

Çinli Şirket Kovid-19 Aşı Denemelerine Körfez Ülkesinde Başladı

Çinli ilaç şirketi Sinopharm'ın potansiyel yeni tip koronavirüs aşısının 3. aşama klinik denemeleri Körfez ülkesi olan Bahreyn'de başlandı.

Clinical Trials Arena internet sitesinin haberine göre, şirketin Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Vuhan Biyoloji Ürünleri Enstitüsü iş birliği ile geliştirilen koronavirüs aşı adayının denemeleri yapıldı.

Bahreyn Uluslararası Fuar ve Toplantı Merkezinde yürütülecek olan deneye 18 yaşından büyük 6 bin sağlıklı gönüllünün katılması planlanmakta.

Bileşimde koronavirüsün 'etkisizleştirilmiş’ bir hali bulunan aşı adayı, vücutta virüse karşı bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor.

Üzerinde çalışılan aşının birinci ve ikinci aşama klinik denemeleri Çin'de yürütülmüş, üçüncü aşama klinik denemelere ise 17 Temmuz'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de başlandı.

Aşı adayının, Çin'de devlet görevlileri ve kamu şirketlerinin çalışanlarında denendiği yönünde medyada yer alan iddialar bilim dünyasında tartışmalara yol açmıştı.

ÇİN'DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI

Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de de 8 farklı aşı adayının klinik denemeleri devam etmekte. Bunlardan 4'ü birinci, 4'ü ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test edilmekte.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütüyor.

Sinopharm'ın aşı adayı dışında CanSino'nun Çin Askeri Tıp Akademisine bağlı Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirdikleri ‘Ad5-nCOV' adlı aşı adayı ve SinoVac'ın geliştirdiği ‘CoronaVac’ en çok umut veren çalışmalar arasında yer almakta.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılmaya başlaması için 3 aşamada insanlar üzerinde test etmek gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıda olan gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri üzerinde araştırmalar yapılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği test edilmiş olan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denek üzerinde tekrar yapılıyor. Tüm bu süreç, aylar hatta yıllarca sürebiliyor.

29 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 20 Ağustos itibarıyla tüm dünyada koronavirüse karşı 30 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında yer alıyor.

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak pandemik bir salgına dönüştü. Tüm dünyada vaka sayısı 23 milyon 638 bini aşarken, 813 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr