Koronavirüs ana merkezi olan Çin'de çok tehlikeli olan Nipah ailesinden olan Langya virüsünün tespit edildiği açıklandı. Sabah'ın haberine göre, Koronavirüs salgının başlangıcı olan Çin'den tüm dünyayı endişelendiren bir açıklama daha geldi. Ülkenin iki eyaletinde ölümcül riski çok yüksek olma ihtimali taşıyan Langya virüsü tespit edildi. Yetkililerin yaptığı açıklamlara göre Henan ve Shandong bölgelerinde 35 kişide virüsün ortaya çıktığı söylendi. Çıkan iddialara göre ise virüsün hayvandan insana bulaştığı söyleniliyor.
Şu an için ölüm haberi yok
Langya virüsüne yakalanan kişilerden ölen bulunmuyor. Bazı uzmanlar hastalığın hayvanlardan bulaştığını söylüyor. Pek çok uzman hastalığın kemirgenler aracılığı ile bulaştığını ifade ediyor.
Langya virüsü belirtileri
Hastalar çoğu zaman hastalığı hafif semptomlar ile geçiriyor. Alınan bilgilere göre ise virüsün belirtileri ise şöyle; Halsizlik, öksürük, iştah kaybı, mide bulantısı, kas ağrısı, yüksek ateş. Bazı hastalarda ise söz konusu belirtilerden bağımsız olarak çok yaygın olmasa da karaciğer ve böbrek sorunları yaşandığı söylendi. Ayrıca bazı bulgular, kemirgenlerin yanı sıra hastalığın keçi ve köpeklerde de olduğunu söyledi. Virüs şu anda Çin'de hem insanlarda hem de hayvanlarda takip edilmeye devam ediliyor. Virüs ile ilgili yayımlanan bir makalede, "Hastalar arasında yakın temas ya da ortak bir alanda bulunduklarına dair bir tespit yok. Bu nedenle de virüs insan popülasyonunda fazla gelişmeyebilir" denildi.
İlk olarak 2019'da keşfedildi
Langya virüsü ilk olarak 2019 yılının başlarında tespit edildi. Bir sonraki yıl ise Henanve Shandong'da 14 kişilik bir grupta daha bulunmuştu. Fakat uzmanlar bir konuda uyarılarda bulundu. Langya, ağır vakaların yüzde 75'inin ölümle sonuçlandığı Nipah ailesine mensup. Bu zamanlarda ise Langya'nın da bu şekilde evrilme ihtimalinden korkuluyor. Nipah, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir sonraki pandemiye neden olması en muhtemel virüs olarak listeleniyor. "Beyin şişmesi" olarak adlandırılan Nipah, 1999'da 300 vakanın 100'ünde ölüme sebebiyet vermişti. Şu an için bilinen bir Nipah aşısı yok. Ancak Oxford Üniversitesi'nin konuyla ilgili çalışma yürüttüğü biliniyor.