18.06.2020-13:08 (Son Güncelleme:18.06.2020-15:10)

Ciltteki Yağ Bezelerinin Nedeni Buymuş

Vücuda herhangi bir zararı olmayan iyi huylu kistler olarak anılan yağ bezelerine dair merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Peki, yağ bezeleri neden olur? Yağ bezeleri nasıl geçer? Yağ bezesini sıkmak tehlikeli mi? Yağ bezesi acıyorsa ne yapmak gerekir? Konuya ilişkin detaylar haberimizde…

Genel olarak 15-20 yaşlardan sonra görülmeye başlayan yağ bezeleri vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Prof.Dr. Engin Sezer yağ bezeleri hakkında merak edilenleri sizin için anlattı. İşte yağ bezeleriyle ilgili merak edilen tüm soruların cevapları…

YAĞ BEZELERİ NASIL YOK EDİLİR?

Yağ bezeleri, milium kisti adı verilen oluşumlarda lazer, elektokoter veya enjektör ucuyla açıklık oluşturularak oluşumlar temizlenebilir. Ksantelazma oluşumlarında ise görüntü ortadan kaldırılamaz ve fraksiyonel lazer ya da cerrahi yöntemlerle minimize edilebilir. Yaşla ortaya çıkan yağ bezi büyümelerinde fotodinamik tedavi (ilaç uygulaması sonrası ışık tedavisi) ya da kriyoterapi (dondurularak tedavi) seçenekleri bulunmaktadır. Yağ bezi kanserinde ise cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır.

GÖZ ÇEVRESİNDEKİ YAĞ BEZELERİ NEDEN OLUR?

Göz çevresindeki ve yüzde görülen yağ bezelerine farklı etkenler neden olmaktadır. Bunlar arasında en sık görülenler ise milium kistleri adı verilen 1-2 mm çaplarında yarım küre görünümündeki inci renkli-sarımsı kabarıklıklar çoğu zaman yapısal olarak ya da yoğun kapatıcı ve merhemlerin kullanılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ksantelazma adı verilen göz kapaklarında görülen yüzeyleri düz ve daha büyük çaptaki oluşumlar ise çoğunlukla yapısal olarak karşımıza çıkar ve bunula beraber ailevi kolesterol yüksekliğine eşlik edebilmektedir. Senil sebase hiperplazi adı verilen yağ bezlerinde büyümenin etken olduğu orta hatta küçük çöküntülerin izlendiği sarımsı renkteki oluşumlarda ise yaş faktörü devreye girmekte ve çoğunlukla ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkmaktadır.

YAĞ BEZELERİNİ SIKMAK TEHLİKELİ Mİ?

Yağ bezelerini sıkma yöntemi çoğu zaman etkili bir yöntem olmadığı gibi dokunun tahriş olmasına ve cilt enfeksiyonuna neden olmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr