Çiller nedir? Neden oluşur? Türleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Açık tenli insanlarda daha çok görülen çiller, bazıları beğenirken bazıları da pek hoşlanmadıklarını ifade etmektedirler. Her zaman çiller merak konusu olmuşlardır. Vücudun savunma mekanizması olarak meydana gelen çiller nedir? Neden açık tenlide oluşurlar? Türleri nelerdir? Tedavisi var mı? Çil ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdık…
Güneşe maruz kalan deride oluşan düz, küçük ten rengi veya açık kahve lekelere çil denir. Özellikle yüz, omuz ve dekolte bölgesinde daha fazla görülür. İnsanlarda cilt rengini melanin belirler. Fakat sadece cilt rengini belirlemekle kalmaz, uzun süre güneş altında kalmanın zararlı etkilerine karşı da koruyucu görevi ve işlevi vardır.
Çil neden oluşur?
Melaninler, melanosif denilen özel hücreler tarafından üretilir. Bu melanosif hücrelerinin,belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde gruplaşması sonucu oluşan, ciltteki lekelere çil denir. Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanın yanında, genetik olarak da oluşabilir.
Türleri nelerdir?
Lentijinler (lentigo): Mercimek için kullanılan Latince sözcükten gelir. En yaygın güneş yanığı ve güneş hasarı alanında bulunan bazı büyük pigmentli lekeler için tıbbi terimdir. Lentijinler genellikle yaygın çilden daha koyudur ve genellikle kışın solmazlar. Bu tür bir nokta, lentigo simplex veya solar lentigo olarak adlandırılır. Melanosit ve melanozomların sayısı (melanin pigmenti içeren hücresel yapılar) ve görünümü normaldir. Lentijinler nadir bir genetik sendromun parçası olsa da, çoğu zaman sadece izole ve önemsiz noktalardır.
Ephelides (ephelis):Yunanca olan kelime çil için kullanılan tıbbi terimdir. Bu terim, bronz, hafif kırmızımsı veya açık kahverengi olan ve tipik olarak güneşli aylarda görülen 1 mm-2 mm düz noktalar olarak tanımlamaktadır. Kırmızımsı saçlı ve yeşil gözlü insanlar bu çillere daha yatkındır. Güneşten korunma ve güneş koruyucularının düzenli kullanımı da dahil olmak üzere, çillerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olur.
Tedavisi nelerdir?
Çiller, çocukluk döneminde çıkan ve erişkinlik döneminde çıkan çiller olarak ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda görülen efelit tipi küçük çiller genellikle tedaviye ihtiyaç kalmadan ergenlik döneminden sonra kaybolur. Erişkinlikte ortaya çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz. Daha sonrasında çil lekeleri oluşan kişilerin bir dermatoloğa görünmelerinde fayda vardır. Doktorunun uygun gördüğü bir şekilde tedavi olabilirler fakat her tedavi kesin sonuç vermeyebilir. Çilden kurtulmak için en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi lazerdir.
Bu etkileri önemseyin!
Bu etkileri görürseniz doktorunuza başvurunuz: ‘‘Kahverengi lekeler asimetrikse, Lekelerin kenarları ve renginde düzensizlik varsa, Çilin çapı büyük hızla artıyorsa, Kahverengi leke hızla şekil değiştiriyorsa, Çevresinde daha ufak lekeler oluşuyorsa, Tümör habercisi sertlik, kabarıklık, kanama, ağrı, kabuklanma, kaşıntı yapıyorsa’’