02.05.2024-14:02 (Son Güncelleme:02.05.2024-17:21)

Çiftçilere müjde: 300 Bin lira faizsiz kredi imkânı!

Tarımsal üretime destek olmak amacıyla önemli bir adım atıldı. Bitkisel veya hayvansal üretimde faaliyet gösteren çiftçilere, 300 bin liraya kadar faizsiz kredi imkânı sunulacak. Bu kredi, üreticilere büyük bir destek sağlayarak tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor. Üstelik bu destek için üç önemli kurum devrede.

Resmi Gazete'de yayımlanan esaslara göre, bitkisel veya hayvansal üretimde faaliyet gösteren çiftçilere 300 bin TL'ye kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi imkânı tanınıyor. Bu kredi, tarımsal üretimde kullanılmak üzere sağlanacak olup, çiftçilere büyük bir rahatlama sağlayacak. >Özellikle tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan yatırım ve işletme kredisi/finansmanı için belirlenen esaslar, çiftçilerin taleplerine yanıt veriyor. Bu kapsamda, çiftçilere sunulan 300 bin liralık faizsiz kredi, yüzde 70'ini ayni olarak kullanma imkânı sunuyor. Yüzde 30'luk kısım ise nakit olarak kullanılabilecek.

Bu gelişme, tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler için büyük bir fırsat sunuyor. Tarımsal üretimde kullanılmak üzere sağlanacak olan bu kredi, çiftçilerin işlerini geliştirmeleri ve verimliliklerini artırmaları adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çiftçilere yönelik bu kredi imkânının sağlanması, tarımsal üretimin desteklenmesi ve sektörün güçlenmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor. Bu destekle birlikte, çiftçilerin modern tarım tekniklerine erişimi artacak ve tarımsal üretimde verimlilik artışı sağlanacak.


Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni tebliği: Çiftçilere özel yatırım ve işletme kredisi detayları belli oldu!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi desteklemek amacıyla yeni bir tebliğ hazırladı. Bu tebliğe göre, 1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2026 döneminde Ziraat Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak olan yatırım ve işletme kredisi/finansmanı ile ilgili teknik esaslar belirlendi.

Çiftçilere sağlanacak bu krediyle ilgili detaylar oldukça dikkat çekici. Kredinin yüzde 70'lik kısmı, çiftçilerin akaryakıt, veterinerlik hizmetleri, yem, ilaç, aşı, gübre, tohum, fide ve diğer tarımsal girdiler gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ayni olarak kullanılabilecek. Geri kalan yüzde 30'luk kısmı ise nakit olarak çiftçilere sağlanacak. Üretim planlaması yapan çiftçiler için ek bir avantaj da sunulacak. Üretim planlaması kapsamında faaliyet gösteren çiftçiler yüzde 20, bakanlıkça belirlenen tip sözleşmeler ile sözleşmeli üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler ise yüzde 15 ilave faiz/kar payı indiriminden yararlanabilecekler. Ayrıca, hastalıktan ari işletmeler için Sağlık sertifikasına sahip olan ve bu sertifikayı alacak olan hayvancılık işletmelerine de yüzde 70 ila 100 arasında faiz/kâr payı indirimi sağlanacak. Bu düzenleme, hastalıklarla mücadelede etkinlik sağlayarak sağlıklı bir tarımsal üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu tebliğ, çiftçilere sağlanacak olan kredinin detaylarını ve avantajlarını içeriyor. Tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve çiftçilerin daha verimli bir şekilde üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla hazırlanan bu düzenleme, tarım sektörüne önemli bir destek olarak değerlendiriliyor.


Organik gübre üretimine ve tarımsal Ar-Ge'ye destek: Yeni dönemde tarımsal yatırımlar!

Tarım sektöründe yapılan yatırımların çeşitlenmesi ve sürdürülebilirliğinin artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yeni önemli adımlar atıldı. Yeni kurulacak seralar, kapalı bitkisel üretim birimleri, mantar üretim tesisleri ve meyve bahçeleri için bakanlık birimlerince onaylanan uygunluk belgeleri ile kredi kullanımı sağlanacak. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Araştırma ve Geliştirme Destek Programı kapsamında desteklenen projelere yüzde 50 faiz/kar payı indirimli yatırım ve işletme kredisi/finansmanı sağlanacak. Bu destek, tarımsal Ar-Ge firmalarıyla girişimcilerin daha kolay bir şekilde yatırım yapmalarını ve projelerini hayata geçirmelerini sağlayacak. Özellikle biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullanılan, mikrobiyal gübre, aminoasit içeren organik gübre, organik ve organomineral gübre gibi yenilikçi ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar da teşvik edilecek. Ayrıca, biyogaz atığından üretilen fermente gübre üretim tesisleri ve benzeri biyo-tarım yatırımları da kredi/finansmanından yararlandırılacak.

Bu önemli adımlarla, organik gübre üretimi ve tarımsal Ar-Ge faaliyetleri teşvik edilerek, tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve verimliliği artırılmış olacak. Tarımın geleceği için yapılan bu yatırımların sektöre ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Tarımsal ihracat artacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde planlı ve sistematik bir yaklaşımın önemine vurgu yaparak, tarımsal desteklerin bu sürecin sağlam bir zemine oturtulmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Yumaklı, tarımsal desteklerin yönlendirici rolünü ve etkinliğini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Yumaklı, yaptığı açıklamada, "Tarımsal üretimde desteklerin yönlendirici rollerinin ve etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızla bir yandan üretimde yeni rekorlar kırarak gıda arz güvenliğimizin devamını sağlamayı diğer yandan da daha kaliteli ve verimli bir üretim yaparak tarımsal ihracatımızı daha üst seviyelere taşımayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliği için alınan desteklerin önemine işaret ediyor. Tarımsal desteklerin, hem üretimin artırılması hem de kalitenin yükseltilmesi amacıyla nasıl yönlendirici bir rol üstlendiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, bu çabaların ülke tarımının ve ekonominin güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.




Haber365
bilgi@haber365.com.tr