07.08.2024-13:42 (Son Güncelleme:07.08.2024-13:42)

CHP'li Tan'dan Fidan'a Sert Eleştiri: "Diplomasi Sessiz Yapılır"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İsrail’e yönelik sert açıklamalarına tepki, Tel Aviv'den beklenirken, CHP’den geldi. CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Bakan Fidan’ın “İsrail’in tasmasını sahipleri eline almalı” sözlerine eleştiri getirdi.

Bakan Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile Kahire’de düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail’in Gazze’deki katliamlarına dikkat çekerek, "Netanyahu barış istemiyor, bölgeyi ateşe vermek istiyor. Haniye'nin alçak bir suikastla şehit edilmesi bunun göstergesi. Batı üç maymunu oynuyor. Netanyahu'nun olması gereken yer kongre değil, mahkeme salonudur. İsrail'in tasmasını sahipleri eline almalı" ifadelerini kullanmıştı.

CHP'li Namık Tan'dan Tepki

Fidan’ın bu açıklamalarına CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, X hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Tan, Fidan’ın sözlerini eleştirerek, "Duyanda 'bilgelik' ve 'uzmanlık' izlenimi uyandıran 'büyük' ve iddialı sözcüklerle konuşmayı seviyor. Diplomasi az konuşup, çok işi sessizce yapmaktır. Hezeyana kapılmamaktır. Kitleleri coşturmanın baştan çıkarıcılığına ket vurabilmektir. Yanaşma kalabalıkların yapay övgülerine kapılmamaktır" dedi. Tan ayrıca, Filistin’e destek verenleri “yanaşma kalabalık” olarak nitelendirdi.


"İsrail'in Egemenliğine Saygı" Vurgusu

Namık Tan, açıklamasının devamında İsrail’in egemenliğine saygılı olunması gerektiğini belirterek, "Diplomasi, Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu BM ilkelerine dayalı, kural temelli, ulusların egemen eşitliğine saygılı, kuvvet kullanma tehdidinden ve içişlerine müdahaleden dikkatle kaçınma bilgisi, olgunluğu ve sanatını birarada toplayabilmek ve uygulayabilmektir" dedi.

Sosyal Medyada Büyük Tepki

CHP’li Tan’ın İsrail’i eleştiren Bakan Fidan’a yönelik sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Kullanıcılar, Tan’ın açıklamalarını eleştirerek, kendisini adeta “İsrail’in Bakanı” gibi konuşmakla suçladı. Paylaşımlar altında birçok vatandaş, CHP ve Tan’a sert eleştiriler yöneltti.

cerenpeksen@haber365.com