11.08.2020-14:43 (Son Güncelleme:11.08.2020-14:40)

Çerofobi Nedir? Mutlu Olma Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Genellikle daha önce yaşanmış travmalara bağlı olarak gelişen çerofobi, mutlu olmaktan korkma durumudur. Peki, çerofobi yani mutluluk korkusu nasıl ortaya çıkar? Çerofobinin belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Çerofobi, kişinin mutlu olmaktan korkması anlamına gelir. Yunanca bir kelime olan 'chero' sevinmek anlamına gelmektedir. Çevrenizde 'çok gülen, çok ağlarmış' inanışına sahip kimseler varsa, bu kişilerin çerofobileri olabilir.

Çerofobi yaşayan kişiler genel olarak çoğu kişinin eğlenceli ve mutlu olarak nitelendirdiği etkinlere katılmaktan çekinir. Çünkü çerofobisi olan kişiler kendilerini böyle hisseder. Bu durum, henüz geniş çaplı araştırılmamış bir fobi. Fakat bu fobiyi ve olası tedavi yöntemlerini tartışan bazı ruh ve sinir hastalıkları uzmanları var.

ÇEROFOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bazı uzmanlar çerofobinin, anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılabileceğini belirtiyor. Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete, kişinin mantıksız derecede korku ve tedirginlik hissetmesidir. Çerofobi de ise aynı korku mutlu olmakla ilgilidir.

Çerofobisi olan kişinin sürekli olarak mutsuz olduğu anlamına gelmiyor. Ancak kişi sürekli olarak kendisine mutlu ve neşe getirebilecek faaliyetlerden köşe bucak saklanıyor.

Çerofobini en belirgin belirtileri:

  • Neşeli ve sosyal etkinliklere, ortamlara gitme düşüncesi endişeye neden olur.
  • Kötü bir şeyin olacağı korkusuyla olumluda olsa değişikliklerine neden olacak fırsatları reddetmek.
  • Çerofobi yaşayan bir kişi genellikle şu düşüncelere sahip olur: 'Mutlu olduğum zaman başıma kötü bir şey gelebilir', 'Mutlu olmak beni daha kötü bir insan yapabilir', 'Mutlu olmaya çalışmak zaman kaybıdır'

Journal of Cross-Cultural Psychology'de yayınlan bir makalede, uzmanlar bir ‘Mutluluk Korkusu Ölçeği’ oluşturdu. Mutluluk korkusunu 14 farklı kültürde karşılaştırmak amacıyla oluşturulan bu ölçek, kişinin kendisi veya doktoru tarafından çerofobi semptomları olup olmadığını değerlendirilir.

Ölçekte yer alan bazı ifadeler şöyle:

  • ‘Çok neşeli olmamayı tercih ederim, çünkü neşenin ardından genellikle üzüntü gelir.’
  • ‘Büyük yıkımların ardından genellikle şansımız artar.’
  • ‘Çok mutlu olmanın kötü sonuçları vardır.’

Bu ifadeleri 1 ile 7 arasında değerlendirerek mutluluk korkunuz olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr