13.03.2020-17:25 (Son Güncelleme:02.07.2021-20:02)

Cemile Sultan Çayının Faydaları Nedir, Nasıl Yapılır?

Kokusuyla ve tadıyla hafızalara kazınan cemile sultan çayı, yumuşak içimiyle en sık tercih edilen bitki çaylarından biri. Peki Cemile sultan çayının faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Eski çağlarda cemile sultan çayı Manisa ve İstanbul‘da kış aylarında sultanlara ikram edildiği biliniyor. Bu sağlıklı çayın içeriği 11 çeşit birbirinden sağlıklı bitkiden meydana geliyor. Cemile Sultan çayı hem gribe çare olması hem de insanı rahatlatma açısından en çok tercih edilen bitki çaylarının başında geliyor. Peki, Cemile Sultan Çayı faydaları neler?

CEMİLE SULTAN ÇAYI FAYDALARI NELER VE İÇERİĞİNDE NE VAR?

Cemile sultan çayı; ıhlamur, ada çayı, tarçın kabuğu, havlıcan, karabaş otu, papatya, zencefil, melisa, yasemin, karanfil, kuşburnu, hatmi çiçeği, yenibahar, karabiber, ısırgan ve oğul otu karışımından oluşuyor. İçeriğindeki tüm baharatlar karıştırılıp normal çay gibi demleniyor. Soğuk algınlığına etkisiyle bilinen bu mucizevi çayın ayrıca rahatlatıcı, sakinleştirici ve yorgunluk giderici olmasıyla da oldukça fazla tüketilen bitki çayları arasında başı çekiyor

-Grip ve soğuk algınlığına iyi geliyor ve ağrıyı dindiriyor.
-Öksürüğü keser, nefesi açar.
-Rahatlatıcı ve sakinleştiricidir.
-Adet ve baş ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır.
-Tansiyon ve kolesterol dengelemekte önemli etkisi mevcuttur.
-Hazımsızlıkta kullanılırsa mideyi rahatlatır ve gaz gidermektedir.
-Bademcik, böbrek, diş ve idrar yolları iltihapları için antiseptiktir ağrı keser.
-Uykuyu düzenler ve rahat uyumanızı sağlar.
-Kas gevşeticidir.


CEMİLE SULTAN ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bütün malzemeleri kendiniz alıp ayrı ayrı alıp karıştıracaksanız tüm bitkileri eşit ölçülerde kullanmanız gerekmektedir. Aktardan hazır olarak aldığınız veya kendi hazırladığınız çayı demlemeden önce bitkileri sudan geçirip temizlemenizi tavsiye ediyoruz.

Yapımı: 1 çay bardağı cemile sultan çayı bitki karışımını 2 su bardağı kadar kaynamış suya atınız. Bir taşımlık kaynayana kadar ocakta tutunuz. Demlenmesini beklerken sıcak kalması için bir çaydanlığın altına su koyarak ocakta kısık ateşte 15 dakika tutmanız yeterli olacaktır çünkü çok fazla demlenirse tadı acıyabilir. 20 dakika sonra sıcak bir şekilde içebilirsiniz.

Arzunuza göre karışıma kaynatma aşamasında bir elma ve bir limonu dörder parçaya ayırıp çayla beraber bir taşım kaynatabilirsiniz. Cemile sultan çayını deneyenler tadının bu şekilde de gayet güzel olduğunu ve gribi daha hızlı atlattıklarının altını çiziyorlar.

CEMİLE SULTAN ÇAYINI HIZLI HAZIRLAMAK İSTERSENİZ

Bir çay kaşığı bitki çayı karışımını, bir çay bardağı kaynamış suya atınız ve 5 dakika beklettikten sonra süzüp bal yada şekerle içebilirsiniz.

CEMİLE SULTAN ÇAYI ZARARLI MIDIR?

Cemile sultan çayı herhangi bir yan etkiye sahip değildir ama içerisindeki ada çayı gibi bazı bitkilerin gebelikte tüketilmesi çok tavsiye edilmemektedir. Herhangi bir hastalık sebebiyle düzenli ilaç kullanan hastalarında hekime sormadan tüketmemeleri konusunda uyaralım. Diğer önemli bir uyarı da grip için alınan ilaçlarla beraber herhangi bir bitki çayı kullanılmaması gerektiğini ve ilaç kullanılmıyorsa bitki çaylarını içmek gerektiğinin de altını çizelim.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr