Çemen otu faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Anne sütünü artıran çemen otunun faydaları
Çemen otu, faydaları ile oldukça şifalı bir ottur. Çemen otu, ülkemizde genel olarak çemen yapılarak tüketilir. Balgam söktürücü özelliğiyle bilinen çemen otu, sindirim sistemi sorunlarına karşı da oldukça etkilidir. İşte çemen otunun faydaları...
Baklagiller familyasına ait bir ot türü olan çemen otunun bilinen bir diğer adı ise buyotudur. Geçmişi milattan önce 2000’li yıllara kadar dayanan çemen otu, Arapçada helbak, Almancada keçiboynuzu yoncası anlamına gelen Bockshornklee diye bilinmektedir.
Oldukça faydalı olan çemen otu, ülkemizde genel olarak çemen yapılarak tüketilir. İşte çemen otunun faydaları...
- Çemen otu, balgam söktürücü özelliği ile bilinmektedir. Çemen otu, geçmeyen öksürük, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi sorunların azalmasında önemli bir yere sahiptir.
- Çemen otu tüketimi hazımsızlık gibi pek çok sindirim sistemi soruna karşı iyi gelmektedir. Çemen otu mide ve bağırsak gazı gibi şişkinlik sorunlarına da karşı faydalıdır.
- Çemen otu tüketimi kolesterolün dengelenmesine katkı sağlar.
- Çemen otunun kan şekerini düzenleyici bir faydası olduğu bilinmektedir.
- Çemen otu tüketmek östrojen hormonunun salgılanmasını sağlayıp göğüslerin dolgunlaşmasına destek olmaktadır.
- Çemen otu östrojen hormonu salgılanmasına yardımcı olması nedeni ile kadınlarda menopoz dönemi problemlerini de hafifletmektedir.
- Çemen otu tüketiminin emzirme dönemindeki kadınların sütünü artırdığı da bilinmektedir.
Çemen otunun besin değerleri
100 gram çemen otu için;
- Toplam yağ 6 g
- Doymuş Yağ 1,5 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 67 mg
- Potasyum 770 mg
- Karbonhidrat 58 g
- Diyet lifi 25 g
- Protein 23 g
- C vitamini 3 mg
- Kalsiyum 176 mg
- Demir 33,5 mg
- D vitamini 0 IU
- B6 vitamini 0,6 mg
- Magnezyum 191 mg
EVDE ÇEMEN TARİFİ
Tokat'tan Anadolu'ya yayılan çemenin tarifini sizin için derledik. İşte püf noktaları ile çemen tarifi...
>Çemen için gerekli olan malzemeler:
- 1 kaşık çemen unu
- 1 çay bardağı soğuk su
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Çemen nasıl yapılır?
Sarımsağı soyun ardından ezin. Bir kabın içerisine sarımsak, kırmızıbiber, kimyon, karabiberi ilave ederek sonrasında suyu ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edin ardından da üzerine çemeni azar azar ekleyin. Topaklanmaması için süzgeçten geçirerek yavaşça ekleme yapmanız gerekmektedir. Malzemeleri ekleyip harmanlandıktan sonra çemeni dinlendirin.