24.05.2022-10:32 (Son Güncelleme:24.05.2022-10:32)

Cebri icra nedir, ne demektir? Cebri icra yoluyla satış ve cebri icra örnekleri

Bir kişiden herhangi bir borcun zorla tahsis edilmesi anlamına gelen cebri icranın detayları merak ediliyor. Peki Cebri icra nedir, ne demektir? İşte Cebri icra yoluyla satış ve cebri icra örnekleri...

Günümüzde pek çok kişi ekonomik sorunlar sebebiyle bankalardan veya bazı kişilerden borçlar almaktadır. Borç alan kişi eğer borcunu belirtilen şartlarda ve zamanda ödememesi durumunda icra edilme sorunu ile karşı karşıya kalır. Eğer bir kişini borcunu kendi iradesiyle ödememesi durumunda cebri icra denilen kavram devreye girer. İnsanlar cebri icra hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor.

Cebri icra nedir, ne demektir?

Bir kişinin vermekle yükümlü olduğu bir şeyi vermemesi durumunda bu vermekle yükümlü olduğu herhangi şeyi zorla almak ya da zorla yerine getirmek anlamının karşılığına cebri icra denilmektedir.

Ortada bir borç var ise ve borçlu kişi borcunu kendi rızası ile ödemiyor ise borcun ödeneceği kişi mahkemeye başvurabilir. Mahkeme kararına rağmen ödenmeyen borç durumunda Devlet gücünün devreye girerek zorla borcun ödenmesine, borçlu kişinin mallarına el koyulmasına ve satılan malların bedelinden borçluya borcu miktarında para ödenmesine cebri icra denir. Geriye kalan para ise borçlu kişiye geri ödenir.


Cebri icranın nasıl gerçekleştiği sorusu da insanların gündemini meşgul eden konulardan birisidir. Cebri icranın süreci şu şekildedir:

Cebri icra sadece mahkemeye talep edilmesi üzerine başlayabilir. Devletin, talep edilmedikçe bütün alacak verecek işleriyle ilgilenmesi mümkün değildir.

Mahkemeye iletilen talep üzerine icra takibi başlamaktadır.

Cebri icra süreci şu şekilde işlemektedir: Takip talebi, haciz yolu veya rehin alınanın paraya çevrilmesi ya da iflas.

Borcun ve aynı şekilde masrafların 10 gün içinde ödenmesi gerekmektedir

Bu süreçte mal beyanında bulunulmalıdır.

Borca dair bir itiraz var ise bu 10 gün içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. Eğer 10 gün içerisinde bildirilmeyen bir itiraz olursa geçersiz sayılacaktır ayrıca mal beyanında bulunulmadığı takdirde hapis cezası ile karşı karşıya kalınacaktır.

Borç ödenmediği takdirde cebri icra işlemi devam edecektir.

Cebri icra Devlet gücü ile gerçekleşir kişilerin zorla hak elde etme özgürlükleri bulunmamaktadır.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr