Çay ve Kahve Tüketimindeki Gizli Tehlike Ortaya Çıktı!
Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı kabızlık sorunu bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleşmesi sonucunda oluşur. Tükettiğimiz besinlerle doğrudan alakalı olan kabızlığın önlenmesi için özellikle çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekmektedir.
Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kabızlık sorununun altında birçok neden yaratabileceğini belirterek konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Göral, bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olan durumlar arasında kahve tüketiminin de bulunduğunu belirterek, “Günlük hayattaki stres, hareketsizlik bağırsağı tembelleştiriyor. Katı gıda ve fast food tüketimi, yetersiz sıvı alımı, lifli gıda yiyememek de en önemli sebeplerden. Muz, şeftali, aşırı çay, kahve asitli içecek tüketimi de kabızlığı tetikliyor” dedi.
FARKLI HASTALIKLARDA KABIZLIĞA NEDEN OLUYOR
Beslenme alışkanlığının yanı sıra bazı rahatsızlıklarında da kabızlığa neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Göral, “Tiroid bezinin az çalışması, alzheimer, demans, multipl skleroz gibi nörolojik rahatsızlıklar, kalın bağırsak ve rektum kanserleri, iyi huylu tümörler, hemoroid kabızlığa neden olabiliyor. Bazı kalp, tansiyon veya alüminyum içeren ilaçların, antidepresanların ya da kan yapıcı demir ve kalsiyum ilaçlar ile hormonal bozuklukların da etkisinden söz etmek mümkün. Korku, panik, depresyon veya çocukluk çağında geçirilen travmalar gibi psikolojik rahatsızlıklar da kabızlığı tetikleyebiliyor. Bazen de seyahat veya WC’nin temiz olmaması ve aşırı hijyene dikkat etmek de, geçici kabızlığa neden olabilir” şeklinde konuştu.
KABIZLIĞA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Prof. Dr. Göral, kabızlığa karşı alınabilecek önlemlere dair önemli açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu:
“Kullanılan ilaçlar varsa, düzenli alınmalı, her gün belli saatte tuvalete gidilmeli, tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli, spor yapılmalı, sık öğünler tercih edilmeli. Çay, kahve, sigara tüketimi azaltılmalı veya kesilmeli. Psikolojik nedene bağlı ise psikolojik destek alınmalı gerekirse diyetisyenle işbirliğine gidilmeli. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar. Et tüketimi kısıtlanmalı. Ev içinde hareket, spor yapılması, yürüyüş, kuru veya taze kayısı ve incir ile bol su içilmesi uygun olur. Örneğin; 4 yemek kaşığı yoğurt içerisine, 2 kuru kayısı, 1 kuru incir, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı yulaf kepeği ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu karışımı yararlı olabilir. Senameki gibi bitkisel çayları ve yeşil çayını, ara sıra kullanmak yarar sağlar ancak her gün tüketmek doğru değil.”