14.07.2022-17:00 (Son Güncelleme:14.07.2022-17:41)

Caretta carettalara dikkat! İlk su kaplumbağası denizle buluştu

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta türü deniz kaplumbağaları mayıs ayı sonunda yuvalama sürecini tamamladı. Temmuz ayı itibariyle Muğla'nın İztuzu Plajın’da ilk caretta caretta yavrusu yuvadan çıkışını gerçekleştirdi.

2022 yılında ilk caretta caretta yuvası 7 Mayıs tarihinde oluşturuldu. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) kontrolünde yer alan Muğla'nın Dalyan-İztuzu Plajı'nda 13 Temmuz 2022 tarihinde ilk yavru yuvadan çıktı. DEKAMER tarafından yapılan açıklamada 20'ye yakın yavru deniz kaplumbağasının suyu ulaştığı bildirildi. DEKAMER kontrolünde yer alan yuvalardan 350 tanesi Dalyan'da, 80 tanesi Fethiye'de, 60 tanesi de Sarıgerme'de bulunmaktadır. DEKAMER Başkanı Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yakup Kaska, yuva oluşumlarının da devam etti açıklamasında bulundu.

İlk caretta caretta suyla buluştu

2022 yılında Türkiye'de deniz kaplumbağası yuvalama mevsiminde ilk yuvanın İztuzu plajında oluşturuldu açıklandı. Prof. Dr. Yakup Kaska, İztuzu Plajı’ndaki ilk caretta caretta yavrusunun 13 Temmuz tarihinde yuvadan çıktı açıklamasında bulundu. Kaska, "Kumsaldaki izlerden yaklaşık 20 yavrunun denize ulaştığını belirledik. Zaten takip ettiğimiz bir yuvaydı. Yavru çıkışı yaşanan yuva, kumsalda oluşan 3'üncü yuvaydı. İlk yuvadan çıkış henüz gerçekleşmedi. Yuva çıkışlarında sıcaklık farklılıklarına göre birkaç günlük değişimler olabiliyor." ifadelerini kullandı.


Tatil yapanlara uyarıda bulundu

Türkiye'de caretta carettaların yuvalardan çıkışlarının gerçekleşmesi ile Prof. Dr. Kaska, bölgede tatil yapanları ve işletme sahiplerini kaplumbağalara karşı uyardı. Yuvalarından çıkmaya çalışan yavru kaplumbağalara dokunulmaması gerektiğini altını çizen Kaska, "Yuvalarından çıkmalarına yardım etmek için kumsalı kazmayın ve elle tutup denize götürmeye çalışmayın. Yardımcı olmanın aksine, onlara zarar verirsiniz.”ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte yavru kaplumbağaların denize gittiği sırada manyetik olarak hafızalarını kazındığını ve bu sayede yaşama şansına sahip olduklarını aktar Kaska, 25 yıl sonra anne olduğunda tekrardan doğurdukları kumsalı bu sayede bulacaklarını ifade etti. Kaska, “Biz insanlarda göbek bağı olduğu gibi, kaplumbağalar da yumurta sarısından göbek bağıyla besleniyor. Bu göbek bağının da temizlenmesi gerekiyor. Kaplumbağa yumurtadan çıktığı zaman üzerinde hem kan kokusu hem de besin kokusu kalıyor. Kumsalda sürünerek bu kokulardan temizlenmezse, denize girer girmez balıklara yem olurlar.” şeklinde konuştu.


İnsanların kasları çalıştırmak için spora ihtiyaç duyduklarını belirten Kaska, yavrularında yaşamları için denize yüzecek leri kumsalı kendileri geçmesi gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte Kaska, bölgede yer alan işletmelerinde ışıklarını söndürmesi gerektiğini ya da kırmızı ışık kullanması gerektiğini vurguladı. Işıkların kaplumbağaların yanlış yöne gitmesine neden olduğunu söyleyen Kaska, kırmızı ışıkta böyle bir problem yaşanmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Kaska, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje çerçevesindeki 'yuva koruma' çalışmalarının, her yıl gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr