25.10.2024-12:42 (Son Güncelleme:25.10.2024-12:42)

Çanakkale'de Kültür Varlıkları İçin Afet Koruma Paneli Düzenlendi

Çanakkale'de yapılan panelde, kültürel mirasın afetlere karşı korunması ele alındı.

Çanakkale'de Kültür Varlıkları Koruma Paneli

Çanakkale'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği "Afet Müzeye Gelmeden" konulu panel, tarihi Anadolu Hamidiye Tabyaları'nda gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Ömer Toraman, kültürel mirasın korunmasında önemli mesafeler kat edildiğini ancak daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Vali Toraman: "Yüzyıllara direnmiş eserler, pek çok zorluğun üstesinden gelerek bugüne kadar ulaştı ancak bu durum, onların gelecekte de korunacağı anlamına gelmiyor."

Afetlerin Tarihsel Gerçekliği

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, afetlerin insanlık tarihi açısından kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtti. Kaşdemir, "Bizler olarak afet öncesi alınacak önlemleri tartışmak ve bu konuda adım atmak zorundayız." dedi.

Akademik Perspektif

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, kentteki doğal risklere dikkat çekerek, "Son yıllarda yaşadığımız orman yangınları ve sel felaketleri kentin doğal zenginliğini tehdit ediyor. Alınacak önlemler bu etkileri azaltabilir." şeklinde konuştu.

Panelde Ele Alınan Konular

ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, "Kültürel Miras ve Afet Riski" üzerine yaptığı sunumda, afet öncesi ve sonrası için üç aşamalı bir plan önerdi. Afet döneminde hızlı tepki gösterme yeteneğimiz olduğunu vurgulayan Diker, toplumsal sorumluluğumuzun önemine dikkat çekti.

Panel, Baro Başkanı Ardahan Dikme, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Cabaroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta gibi birçok katılımcının yanı sıra akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve arama kurtarma ekiplerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çanakkale'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, kültür varlıklarının afete karşı korunmasına yönelik "Afet Müzeye Gelmeden" başlıklı panel düzenlendi. Panele, Çanakkale Valisi Ömer Toraman (sağ 5), Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir (sağ 6), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu (sol 4), ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, Baro Başkanı Ardahan Dikme (sol 3), Orman Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Cabaroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta (sağda), sivil toplum kuruluşları ve arama kurtarma ekiplerinin temsilcileri ile akademisyenler, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr